Hlavní obsah

Policisté, kteří v uniformách pracovali pro filmaře, čelí obžalobě

Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městské státní zastupitelství podalo 29. srpna obžalobu na 18 bývalých a současných policistů. Podle státního zástupce obžalovaní v době osobního volna ve služebních uniformách poskytovali policejní asistenci za úplatu filmovým a televizním produkcím. O podání obžaloby informovala ve středu mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžalobu podal statní zástupce k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Obžalované osoby viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, podplácení a přijetí úplatku.

Obvinění v době svého volna, ve služebních stejnokrojích a za přislíbenou odměnu, poskytovali policejní asistenci komerčním společnostem zabývajícím se filmovou a televizní produkcí a zajišťovali jim tak nerušené natáčení v termínech a lokacích dle jejich požadavků,“ uvedla Zenklová.

Skupina se údajně nechávala nelegálně najímat na práci firmou, která zajišťovala různé činnosti pro filmový průmysl. Policisté například odkláněli dopravu nebo uzavírali prostory. Podle dřívějšího vyjádření Generální inspekce bezpečnostních sborů se policisté uvolňovali ze služeb, někteří práci pro filmaře vykonávali i v době pracovní neschopnosti.

Odměna za účast na akci činila pro každého policistu nejméně 2000 korun. Někteří z nich si podle inspekce dokázali svůj finanční rozpočet vylepšit řádově až o několik stovek tisíc korun ročně. Nelegální činnost prováděli přibližně deset let.

Policisté vedle služby nesmějí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost kromě práce vědecké, pedagogické, publicistické nebo umělecké.

Kdy soud bude žalobu projednávat, není zatím stanoveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám