Hlavní obsah

Policista uspěl u ministra, může se vrátit do práce

Právo, pab
DOMAŽLICE

Bývalý policista z Domažlic Ctibor Hadač vyhrál válku se svými nadřízenými. Poté, co byl před více než dvěma lety propuštěn do civilu za hrubé porušení služební přísahy v souvislosti s podezření, že se zapletl do pojistných podvodů s fingovanými dopravními nehodami, může po dvou letech oprášit uniformu a nastoupit zpátky do práce.

Článek

Po zproštění viny soudem uspěl totiž u ministra vnitra Františka Bublana, který rozhodnutí o propuštění služebního poměru zrušil jako protizákonné "Ministr konstatoval, že zprošťující rozsudek pro pravomocné rozhodnutí ve věcech služebního poměru o propuštění policisty znamená, že se policista nedopustil jednání, ve kterém služební funkcionář spatřoval úmyslné porušení služební přísahy zvlášť závažným způsobem, což bylo jediným důvodem pro jeho propuštění," řekl Hadačův právní zástupce Rostislav Netrval.

Kromě zpětného přijetí Hadačovi policie musí ještě vyplatit ušlou mzdu za více než dva roky, což je při jeho tehdejším průměrném platu 16 tisíc korun měsíčně je více než čtyři sta tisíc korun.

Proti dvaačtyřicetiletému bývalému inspektorovi dopravní policie zahájil státní zástupce v květnu 2003 trestní stíhání z pojistného podvodu a zneužití pravomoci veřejného činitele. Společně s dalšími dvěma policisty se ho podle žalobce měl dopustit tím, že při výkonu služby sepsal vědomě nepravdivý záznam o dopravní nehodě, čímž umožnil jiné osobě získat neoprávněně pojistné plnění.

Hadač byl soudem na rozdíl od svých dvou kolegů loni v listopadu obžaloby zproštěn s tím, že z provedených důkazů nevyplývalo, že by se něčeho nezákonného dopustil. Krajský soud letos v lednu zprošťující verdikt potvrdil.

Hadač se zřejmě opětovně stane strážcem zákona k 1. září. "Řekl mi, že chce znovu nastoupit.do služby Jeho původní místo je už ale obsazené, takže ho nejspíš zařadím na jiné místo ve stejné platové třídě," uvedl domažlický policejní ředitel Josef Skála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám