Hlavní obsah

Policista na procházkách našel během pár dnů dva funkční granáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálezy munice nejsou nikterak neobvyklé. Nejčastěji se jedná o nebezpečné pozůstatky druhé světové války. Ovšem najít při procházce v lese během několika dnů hned dva granáty je přece jen neobvyklé.

Foto: PČR, Novinky

Nalezený funkční útočný granát

Článek

„Právě na tuto smrticí munici narazil při procházce lesem policista v době osobního volna. Koncem minulého týdne našel v lesním porostu poblíž obce Pístovice na Vyškovsku obranný granát. A hned v pondělí ohlásil nedaleko další munici. Tentokrát šlo o granát útočný,“ uvedla k nálezu policejní mluvčí Alice Musilová.

Na místo přivolal vždy policejní hlídku kolegů z vyškovského obvodního oddělení, kteří střežili nález do příjezdu policejního specialisty – pyrotechnika. V obou případech šlo o munici funkční.

„Ve valné většině případů pyrotechnik munici převeze k odborné likvidaci. Někdy se ale specialista rozhodne vzhledem k okolnostem a povaze nálezu, že munici zneškodní přímo na místě, popřípadě vybere vhodné místo poblíž. A právě tyto granáty zneškodnil pyrotechnik na místě,“ doplnila mluvčí.

Foto: PČR, Novinky

Obranný granát byl rovněž funkční

S nálezem nikdy nemanipulujte

„Bohužel se někdy stává, že lidé přinesou starou munici domů a poté teprve volají, někdy až za několik dnů. Nebo ji přinesou přímo na policii. To v žádném případě nedělejte,“ dodává mluvčí.

Vždy platí že s podezřelým předmětem nemáme nikdy manipulovat, nikam jej nepřemisťovat, zavolat policii a řídit se jejími pokyny. Zda se jedná o munici a zda je aktivní rozhodne teprve až specialista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám