Hlavní obsah

Policista Kadlec byl obviněn za nabourání 29 aut na pražských Vinohradech

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v úterý obvinili z ohrožení pod vlivem návykové látky policistu a někdejšího pedagoga na policejní akademii Karla Kadlece, který před dvěma týdny v opilosti naboural 29 aut na pražských Vinohradech. Hrozí mu až tříletý trest vězení.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Lektor policejní akademie skončil v policejní cele.

Článek

„Tento policejní instruktor si dnes převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Je stíhán proto, že po požití alkoholu v kombinaci s blíže nezjištěnými léky postupně naboural celkem 29 aut, přičemž v krvi měl 1,31 promile alkoholu. Vyčíslená škoda činí dva milióny a 75 tisíc korun,“ řekla v úterý Právu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Upřesnila tak celkový počet nabouraných vozů, bezprostředně po nehodě se uvádělo až 51 poškozených aut.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič naboural na Vinohradech desítky autVideo: Novinky

Doplnila, že za zmíněný trestný čin může policista skončit za mřížemi na šest měsíců až tři roky nebo dostat peněžitý trest či zákaz činnosti.

Svědkyně natočila nehodu, při které řidič postupně naboural dvě desítky aut. Archivní videoVideo: Novinky

Kadlece loni v září dočasně zprostil výkonu služby sám ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), pod jehož resort policejní akademie a její zaměstnanci spadají. Uvedl přitom, že v případě obvinění tohoto instruktora od policie vyhodí bez nároku na finanční výsluhy a odchodné.

Kadlec se pár dnů po incidentu za své jednání omluvil a prohlásil, že je připraven přijmout odchod z policejního sboru. „Odchod od policejního sboru mne bude nesmírně mrzet, jsem si však vědom nevyhnutelnosti tohoto následku,” uvedl. [celá zpráva]

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nabouraná auta v Šumavské ulici na pražských Vinohradech

S řízením pod vlivem alkoholu měl Kadlec problémy už dřív. Loni v březnu v Praze podle obžaloby neubrzdil svůj džíp a narazil do auta, které před ním zastavilo kvůli chodcům na přechodu. Policisté mu tehdy naměřili 1,5 promile alkoholu v dechu, odběr krve Kadlec odmítl.

U soudu pak tvrdil, že v noci před nehodou vypil dvě piva a čtyři panáky tvrdého alkoholu. Krev prý neodevzdal kvůli tomu, že ho urazil lékař. Obvodní soud pro Prahu 2 policistu nepotrestal s odůvodněním, že to byl jen přestupek, Městský soud v Praze ale poté vyhověl stížnosti státního zástupce a případ nižšímu soudu vrátil. Soud se bude případem zabývat 3. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám