Hlavní obsah

Policista cvičí černé šerify, jde prý o střet zájmů

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Instruktor ze střední policejní školy v pražských Hrdlořezích cvičí za peníze soukromé černé šerify a pořádá pro soukromou bezpečnostní agenturu kurzy taktiky, střelby a sebeobrany. Sám by se měl přitom věnovat především výcviku strážníků, za což dostává peníze od státu. Odborníci takovou praxi považují minimálně za střet zájmů, což služební zákon jasně zakazuje. Ministerstvu vnitra, pod které škola spadá, to však připadá v pořádku.

Článek

Na případ instruktora, který podle jeho vlastních slov pracuje pro bezpečnostní agenturu Euro Security Products ve svém volnu, upozornili Právo sami policisté.

Situaci, kdy policisté působí jako externí zaměstnanci soukromé bezpečnostní agentury, považuje advokát Jaroslav Ortman za nestandardní.

"To přece není možné, to by rozhodně neměli dělat. Chápu, že mají nízké platy, ale to přece nelze řešit tím, že budu kvalifikaci, kterou jsem získal jako policista z peněz daňových poplatníků, používat za úplatu ve svůj prospěch," řekl Ortman. Zvláště, když zatím stále ještě jsem policistou, doplnil.

Instruktor přitom působí jako policejní rada, což je jedna z nejvyšších policejních hodností. Z toho titulu mu podle tabulek náleží plat až 45 tisíc korun.

"Tohle je klasický střet zájmů, a to minimálně. Každopádně je to navíc i neetické. Bohužel v naší zemi je střet zájmů stále brán vlažně," řekla Právu bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Údajně ani nemusí informovat nadřízené

Ministerstvo vnitra to však ponechává zcela klidné. "Zmíněný učitel, policejní rada, vykonával pedagogickou a publicistickou činnost. Na to se podle závazného pokynu policejního prezidenta nevztahuje zákaz výdělečné činnosti. Policista není ani povinen informovat nadřízené," tvrdí Petr Vorlíček z ministerstva vnitra.

Problém je ale v tom, že zákon, který má vyšší právní váhu než pokyn policejního prezidenta, o žádné výjimce povolující přivýdělek policistů nemluví.

Na přímou otázku, zda-li se nemůže jednat o střet zájmů, Vorlíček neodpověděl. Podle něj policista tvrdil, že v té době měl zrovna dovolenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám