Hlavní obsah

Policista Budík opět stanul před soudem

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Případ policisty Jana Budíka podezřelého z loupeže na poště na Růžovém vrchu v Karlových Varech předloni v prosinci se od krajského soudu vrátil ve čtvrtek k novému projednávání k soudu v Karlových Varech. Nejdříve byli vyslechnuti byli tři policisté, kteří dva měsíce po přepadení nezávisle na oficiálním vyšetřování začali také případ šetřit.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Od kolegy jsme se dozvěděli, že sice dvě svědkyně na sobě nezávisle poznaly v pachateli policistu, ale přesto že byl případ odložen. Říkali jsme si, že to není možné," uvedl jeden z nich s tím, že se pak rozhodli celou věc prošetřit přímo na poště.

"Dost jsme se podivovali, když jsme se na poště od úřednic dozvěděli, že několik dní po přepadení přivedli kolegové podezřelého Budíka za běžného provozu na poštu. Každý policista ví, že se takto nepostupuje," uvedl před soudní ohrádkou policista, který každý rok provede v rámci služby zhruba padesát rekognic (rozpoznání podezřelého svědky).

Poznaly ho pošťačky

Budík loni v prosinci podle státního zástupce přišel na pobočku pošty se složenkou, na které bylo napsáno, aby mu úřednice vydala peníze a nikomu se nic nestane. Pracovnice pošty muži vydaly více než třináct tisíc korun. Ten pak z pošty odešel a zmizel. Úřednice jej ale poznaly o dva dny později, kdy na stejnou poštu přišel zaplatit složenku.

Okresní soud v červenci v osvobozujícím verdiktu konstatoval, že se nepodařilo bez pochybností prokázat, že pachatelem loupeže byl skutečně obžalovaný policista. Podezřelý policista je synem náměstka karlovarského policejního ředitele Vladimíra Budíka.

Plzeňští soudci v odvolacím řízení nyní vrátili případ k novému projednání. Budíkova kauza odstartovala aféru, kvůli níž bylo odvoláno vedení karlovarské policie včetně jeho otce.

Šéf inspekce: existovaly dva spisy

Před soud byl ve čtvrtek rovněž předvolán další z karlovarských kriminalistů, podle kterého jedna z přepadených úřednic před ním prohlásila, že pachatele dost dobře neviděla. Kromě zmiňovaných policistů vypovídal u karlovarského soudu také šéf karlovarské inspekce Ministerstva vnitra Miroslav Šoulej.

Otec obžalovaného Vladimír Budík musel z rozhodnutí soudce Tomáše Mahra po tu dobu mimo jednací sál. Šoulej poukázal mimo jiné na to, že byly k případu vedeny na polici dva spisy, přičemž nebyl jeden z nich po odhalení případu založen do oficiálních složek.

Následovalo čtení listinných důkazů. Z těch vyplynulo, že v roce 2001 v Domažlicích při rekognici dvakrát svědek označil spolu s podezřelým za pachatele i Budíka, který zde sloužil za průhledným zrcadlem jako figurant. Další listinné důkazy od znalce v oblasti očního lékařství a psychologie ale soudci Mahrovi chyběly, takže případ odložil na 6. dubna.

Kouřil marihuanu na služebně?

To budou přizváni k výpovědi rovněž někdejší kolegové Budíka z obvodního oddělení, aby se vyjádřili k tomu, zda byl obžalovaný Budík přichycen při kouření marihuany na služebně. Při čtvrtečním líčení to nikdo totiž nepotvrdil a Budík to sám před soudem vyloučil. "Na služebně jsem marihuanu nikdy nekouřil," uvedl.

Předvolán má být rovněž policista, který upozornil tři ve čtvrtek vypovídající policisty na nesrovnalosti ve vyšetřování přepadení pošty, a také dva zaměstnanci pošty, kteří sepisovali s přepadenými úřednicemi protokoly. "Chci, aby byl předložen i rukou psaný zápis před opsáním," uvedla obhájkyně Věra Říhová.

Dále pak budou předvoláni dva zaměstnanci Inspekce Ministerstva vnitra. "Důvodem předvolání je vysvětlení jejich setkání těsně před prvním přelíčením v budově soudu s oběmi hlavními svědkyněmi," vysvětlila Říhová.

Reklama

Související témata:

Související články

Na karlovarské policii se hýbou škatulata

Nové tváře se objevily na klíčových postech ve vedení karlovarského policejního ředitelství. Personální škatulata by měla pomoci stabilizovat situaci, která...

Kauza karlovarských policistů jde před soud

Obžalobu na pětici důstojníků karlovarské policie obviněných z maření vyšetřování poštovní loupeže, ze které je podezřelý jejich kolega Jan Budík, dostal...

Výběr článků

Načítám