Hlavní obsah

Policie znovu zahájila stíhání dvou lidí z DPP kvůli opencard

Právo, Radim Vaculík

Vyšetřovatelé protikorupční policie znovu zahájili trestní stíhání dvou někdejších vedoucích činitelů pražského dopravního podniku (DPP) v souvislosti s kartou Opencard a pět let starou, údajně předraženou zakázkou na IT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Někdejší vedoucí jednotky IT a také ředitel úseku služeb a personálního byli obviněni z porušování povinnosti při správě cizího majetku poprvé už letos v dubnu, ale v červenci jejich stíhání zrušil kvůli chybějící částce způsobené škody žalobce z Prahy 5. Zároveň však tehdy zadal policii, aby obvinění po vyčíslení zmíněné škody obnovila. To se teď stalo.

„Jde o klasicky předraženou veřejnou zakázku. V srpnu bylo oběma podezřelým znovu sděleno obvinění. Nyní jsme odesílali veškerý spisový materiál na Městské státní zastupitelství v Praze, aby rozhodlo o stížnostech obou obviněných proti novému zahájení stíhání,“ řekla minulý týden Právu šéfka žalobců z Prahy 5 Hana Vrbová.

Hrozí jim až osm let vězení

Stále však není jasné, jakou škodu měli pracovníci dopravního podniku způsobit. „Právě to je nyní předmětem prověřování stížností obviněných,“ uvedla k tomu mluvčí městských žalobců Štěpánka Zenklová s tím, že zaměstnancům DPP hrozí v případě soudu až osmileté vězení.

V kauze jde o tendr na IT služby spojené s opencard z poloviny roku 2007 a z července 2008. Má jít o zakázku „na dodávku softwaru na kartovou aplikaci dopravně-odbavovacího systému k zajištění funkcionality dopravně-odbavovacího systému ve vazbě na čipové karty“.

Související téma

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Smlouvy na různé IT služby a aplikace, datové sítě i operační systémy měl přitom DPP až do letošního dubna uzavřené s firmou CSC Computer Sciences, a to v celkové hodnotě 190 miliónů korun. Přesně týden po dubnovém obvinění svých dvou zaměstnanců ale generální ředitel DPP Milan Křístek tyto smlouvy vypověděl s tím, že většinu IT služeb si bude podnik dělat sám a ušetří prý až 40 miliónů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám