Hlavní obsah

Policie zadržela Turka hledaného Interpolem, má mít vazbu na teroristy

Aktualizováno

Česká policie zadržela třicetiletého Turka, jehož hledá Interpol. Muž má údajně vazby na terorismus. Ve středu o tom informovali ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a královéhradecká policejní mluvčí Ivana Ježková. Muž byl zadržen při silniční kontrole. Česká televize uvedla, že muž byl v Turecku trestán pravděpodobně za šíření letáků pro Stranu kurdských pracujících (PKK).

Foto: Policie ČR

Článek

„Policisté muže zkontrolovali v rámci silniční kontroly, a to po vytipování vozidla s cizí státní poznávací značkou,“ prozradila Ježková s tím, že poté v policejních evidencích zjistili, že se jedná o cizince, který je v domovském státě odsouzený za kriminální delikt s teroristickým podtextem a vyhýbá se nástupu do vězení.

„Podle dostupných evidencí byl odsouzen pro napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka. Okamžitě ho proto zadrželi a převezli na policejní služebnu. V současné době je v režimu zadržení a je připravován podnět na jeho vzetí do vydávací vazby,“ dodala mluvčí.

Podle neoficiálních informací ČTK byl zadržený v Turecku odsouzen za spolupráci se Stranou kurdských pracujících (PKK), která usiluje o vytvoření vlastního státu, a s pařížskými útoky nemá nic společného. Česká televize s odkazem na dozorujícího státního zástupce uvedla, že muž pravděpodobně šířil letáky PKK.

Nedlouho před Ježkovou informoval o zadržení cizince ministr vnitra. „Česká policie zadržela mezinárodně hledanou osobu podezřelou z vazeb na teroristy,” uvedl ministr a poděkoval policistům za dobře odvedenou práci. Zadržení je podle něj důkazem toho, že přijatá opatření fungují.

Policie v ČR zvýšila bezpečnostní opatření v souvislosti s útoky, k nimž došlo v Paříži 13. listopadu. Součástí opatření jsou i zvýšené kontroly na mezinárodních letištích a dalších místech.

Reklama

Výběr článků

Načítám