Hlavní obsah

Policie začne vyšetřovat kauzu sbírání chráněných orchidejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Policie v Olomouci se začne zabývat případem pašování chráněných rostlin z Nového Zélandu. Z toho jsou podezřelí bývalý děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Čihalík a jeho kolega Jindřich Šmiták. Policie je podezírá z toho, že sbíráním rostlin na Novém Zélandu loni na jaře spáchali trestný čin.

Článek

"Policie zahájila úkony trestního řízení kvůli podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," sdělila severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Trestného činu se oba muži měli dopustit tím, že si při svém pobytu na Novém Zélandu opatřili více než 50 exemplářů chráněných druhů orchidejí. Oba muži už přitom byli potrestáni přímo na Zélandu. Tamní soud jim uložil pokutu 50 tisíc novozélandských dolarů, což je v přepočtu téměř milión korun.

Tamní policie našla u obou mužů rostliny, které jsou mezinárodně chráněny a na jejich sběr je potřeba zvláštní povolení. To botanikové neměli.

Čihalik z funkce děkana fakulty po aféře odešel, nyní pracuje jako přednosta jedné

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám