Hlavní obsah

Policie vypátrala muže podezřelého z hajlování v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie vypátrala muže, který podle ní koncem června v pražské Troji veřejně projevoval sympatie k hnutí potlačujícímu práva a svobody člověka, když na veřejnosti hajloval. Incident se měl stát při hádce s řidičem taxi.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí policie Richard Hrdina v pondělí uvedl, že podezřelému v případě prokázání viny hrozí až tři roky vězení. Mluvčí Novinkám řekl, že muž měl projevit sympatie k nacistickému hnutí, a to hajlováním.

Podle policie se incident stal 28. června před koncertem na Letné, kdy podezřelý před jeho začátkem kolem 18:00 ve Vodácké ulici v Troji po předchozí hádce s řidičem taxislužby kopl do dveří auta a následně verbálně i gesty veřejně projevoval sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

O uplynulém víkendu policie uvedla, že případem se začali zabývat kriminalisté z oddělení extremismu a terorismu, a obrátila se na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po čtveřici lidí, které by potřebovala v kauze vyslechnout. Policie pak v pondělí informovala, že se muže podařilo ztotožnit.

Hajlující dvojice tahala v pražském autobusu dítě z kočárku

Krimi

Na případ dříve upozornily Seznam Zprávy, podle nichž taxi řízené ukrajinským řidičem projíždělo mezi hudebními fanoušky a jeden z procházejících mužů do auta kopl tak silně, že promáčkl dveře spolujezdce.

Podle svědkyně následně do vozu kopala i žena, která muže doprovázela. Muž podle webu poté začal na řidiče křičet „smrt Ukrajincům, sláva Putinovi, Sieg Heil“ a zvedal pravici k nacistickému pozdravu.

Řidič kvůli incidentu přivolal městské strážníky, kteří přesto nechali muže odejít, na jeho chování nijak nereagovali, uvedl server.

Jeden ze strážníků podle něj bezprostředně po incidentu řekl, že hajlování neviděl. Další člen hlídky postup vysvětloval tím, že k případnému zásahu potřebují důkazy.

Ačkoliv jeden ze strážníků měl na uniformě připevněnou kameru, záznam incidentu nepořídil, uvedl web Seznam Zprávy. Podle něj se postupem strážníků má zabývat inspekce pražské městské policie.

Pražští strážníci nezasáhli proti muži, který hajloval

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám