Hlavní obsah

Policie v Praze dopadla mezinárodně hledaného bosse ukrajinské mafie

Novinky, mik
Praha
Aktualizováno

Policisté zatkli minulý pátek mezinárodně hledaného šéfa takzvané Luhaňské brigády. Jednoho z nejvýš postavených členů ukrajinské mafie působící na území ČR zadrželi v jedné z nemocnic v hlavním městě. Doprovázel tam svou přítelkyni na lékařský zákrok, uvedla v pátek mluvčí pražské policie Eva Krausová. Muž byl v Česku už před čtyřmi roky odsouzený k pětiletému vězení. Utekl ale do východní Evropy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jeho dopadení proběhlo tak rychle, že boss nestihl žádným způsobem zareagovat. Policisté u něho nalezli zavírací nůž a chirurgický skalpel v upraveném pouzdře z lepenky, který měl uložený v peněžence,” řekla Krausová.

Vyšetřující kriminalista dodal, že podobně upravené skalpely používají k páchání trestných činů ruskojazyčně hovořící organizované skupiny.

Zadržený působil původně v mafii na pozici „řadového vojáka”, ale postupně se vypracoval na jednoho z šéfů ukrajinské mafie. Vystupoval pod falešnou identitou. Svoji totožnost prokazoval cestovním pasem nebo řidičským průkazem, ve kterých byly jeho vlastní fotografie a údaje o skutečném datu narození. Jeho jméno ale nebylo pravé.

„Kriminalisté disponovali informacemi o tom, že je ozbrojený střelnou zbraní a má bohaté zkušenosti v bojových sportech, především v boxu. Byť jezdil ve starších typech vozidel, jako řidiče si najímal vytipované česky mluvící recidivisty,” sdělila Krausová.

Původní trest i další roky vězení  

Městský soud na něj uvalil vazbu před víc než čtyřmi lety a odsoudil jej na pět let vězení. Měl se dopustit trestných činů spojených s paděláním peněz, podvody, z nedovoleného ozbrojování a nedovolené výroby a držení návykových látek.

„Odsouzený ovšem uprchl před výkonem trestu odnětí svobody z České republiky na východ Evropy, kde se pohyboval především na území Ukrajiny a Ruska. Městský soud proto na muže vydal evropský a mezinárodní zatýkací rozkaz,” řekla Krausová.

Zatčeného člena mafie převezli policisté do pankrácké věznice. Je navíc podezřelý z trestného činu padělání veřejné listiny a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to mu hrozí další tři roky vězení navíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám