Hlavní obsah

Obří evakuace v Ostravě kvůli nevybuchlé munici. Policie zvonila lidem na zvonky

Právo, Novinky, ČTK, hon, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Rozsáhlou evakuaci, jakou málokdo pamatuje, zažili ve čtvrtek odpoledne obyvatelé části Ostravy-Poruby. Své domovy opustily nebo se do nich vůbec nedostaly stovky lidí, evakuováno bylo i několik škol či kanceláře v Domě sester. Důvodem byl nález metrákové letecké pumy při výkopových pracích. Tu večer zneškodnili pyrotechnici.

Policie kvůli nevybuchlé munici uzavřela část Ostravy-PorubyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Podle dostupných informací jde o leteckou pumu z druhé světové války. K nálezu došlo v ulici V Zahradách, policie následně uzavřela ulice 17. listopadu, Nábřeží SPB, K Myslivně a Vřesinskou, a to pro veškerou dopravu i pro chodce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Evakuace Poruby

„Už tady čekáme hodinu, nechtějí nás pustit domů,“ líčil Právu manželský pár před ostravskou fakultní nemocnicí. „O tom, že máme opustit dům, jsme se dozvěděli od policie, která obcházela dům od domu a zvonila na zvonky,“ dodal další muž.

Patnáctiletý recidivista zaútočil na seniora a invalidu. Sebral jim peníze a utekl

Krimi

Lokalitou projížděla policejní auta, která pomocí tlampačů upozorňovala obyvatele, aby se nezdržovali v okolí nálezu. Ve starší zástavbě Ostravy-Poruby, které se evakuace týkala, žije i řada imobilních lidí, kteří také museli opustit domovy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Evakuace Poruby. Policisté upozorňovali obyvatele, aby se nezdržovali v okolí nálezu nevybuchlé munice

„Zajišťujeme jejich převoz do domu pro seniory Slunečnice,“ řekl mluvčí policie René Černohorský.

V 19 hodin policejní pyrotechnici válečnou pumu zneškodnili. „Vytáhli celý iniciační mechanismus, torzo vzali na speciální vozík, stejně tak i ten zapalovač, a vše převezou k úplné, totální a bezpečné likvidaci,“ popsal Černohorský.

Ujistil, že během zneškodnění bomby nedošlo k žádnému zranění či explozi. Evakuace se podle Černohorského dotkla více než tisícovky obyvatel Poruby, kteří se následně mohli začít vracet do svých domovů.

Foto: Policie ČR

Málo patrná nalezená letecká puma

Na Opavsku a Ostravsku jsou podobné nálezy časté. V roce 2013 například dělníci pracující na opravě historického Müllerova domu v Opavě narazili na leteckou pumu. Uzavřena byla proto i vedlejší hlavní výstavní budova Slezského zemského muzea. Kvůli nálezu bylo evakuováno 400 lidí i z okolních objektů. V Ostravě-Svinově, kde byly také těžké boje, se o rok později našla letecká puma v areálu školy. Policie evakuovala 35 dětí a zaměstnanců školy.

Okolím Opavy, částí Hlučínska a Ostravska postupovali na jaře 1945 vojáci Rudé armády a jednotek 1. čs. armádního sboru. Ostravsko-opavská operace byla jednou z nejvýznamnějších vojenských bitev druhé světové války na území tehdejšího Československa.

Foto: Policie ČR

Zneškodněná bomba v Porubě

Reklama

Výběr článků

Načítám