Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování Stehlíků

Novinky, Pavel Blažek
PRAHA

Policie ukončila vyšetřování bývalého majitele ocelárny Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka, jeho syna Marka a bývalého ekonomického ředitele ocelárny Luboše Pejpy. Všichni tři jsou obviněni ze zneužívání informací v obchodním styku a porušování povinností při správě cizího majetku, za což jim v případě odsouzení hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Novák

Legenda českého bigbítu zpívala na Chlumu u Hradce Králové.

Článek

"Obvinění se nyní budou seznamovat s vyšetřovacím spisem. Je velmi objemný, takže to potrvá až do srpna," řekl ve čtvrtek Právu středočeský krajský státní zástupce Martin Staněk s tím, že u žádného z obviněných se neuvažuje o zastavení nebo přerušení trestního stíhání. "A to ani v případě Marka Stehlíka, kterého je možné na základě znaleckého posudku o jeho nynějším zdravotním stavu poslat před soud," poznamenal Staněk a dodal, že teprve po seznámení obviněných se spisem předá policie věc krajskému státnímu zastupitelství s návrhem na vypracování obžaloby.

Případ někdejšího vedení Poldi se vleče několik let. Státní zástupce již v roce 2000 obžaloval oba Stehlíky a Pejpu z toho, že neodvedli 25 miliónů korun za zdravotní pojištění zaměstnanců a že poskytovali své firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly ztrátu. Škodu obžaloba vyčíslila na 67 miliónů korun.

Vyšetřování se táhlo léta

Podle dřívějších informací jsou rovněž podezřelí z neoprávněného převodu majetku oceláren na nově založenou společnost Poldi Steel. Krajský a po stížnosti i odvolací soud ale loni vrátily obžalobu k došetření s tím, že je nutné doplnit znalecké expertizy z oboru ekonomiky a lékařství.

Vladimír Stehlík získal Poldi Kladno prostřednictvím své firmy Bohemia Art. Z kupní ceny 1,75 miliardy uhradil miliardu. I se synem  byl obviněn v roce 1996 kvůli zadržování sociálního a zdravotního pojištění zaměstnanců. Oba byli čtyři měsíce ve vazbě. V té době Vladimír Stehlík rezignoval na funkci generálního ředitele. Marko po propuštění převedl podíl v Poldi na společnost ProWin.

Privatizační procesy způsobily, že český průmysl ztratil historicky a obchodně nejcennější ocelárnu, která ještě před patnácti lety produkovala ročně okolo jednoho milionu tun vysoce ušlechtilých ocelí a zaměstnávala téměř dvacet tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám