Hlavní obsah

Policie obvinila devět lidí a dvě firmy kvůli zakázce na likvidaci ekologických zátěží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov
Aktualizováno

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve čtvrtek obvinila devět lidí a dvě firmy kvůli státní zakázce na odstranění ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves na Mělnicku. Nebezpečné odpady se odtud ukládají na skládku Celio u Litvínova na Mostecku. Policie provedla několik domovních prohlídek.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Na skládce v Litvínově dříve několikrát hořelo.

Článek

O zásahu v souvislosti se skládkou u Litvínova informovala Česká televize (ČT). Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej zásah potvrdil s tím, že informace k případu podává Vrchní státní zastupitelství Praha (VSZ).

Šéfka VSZ Lenka Bradáčová později upřesnila, že policie obvinila devět lidí a dvě firmy kvůli veřejné zakázce ministerstva financí s názvem „Opatření vedoucí k nápravě starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol“.

V Litvínově hoří odpadová hala, zasahuje devět hasičských jednotek

Krimi

„Trestní stíhání je vedeno pro následující trestné činy obecného ohrožení, podvodu ve stadiu pokusu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže,“ uvedla Bradáčová.

Na skládce Celio v minulosti opakovaně hořelo. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni v létě při neohlášené kontrole našla na Celiu sudy s obsahem styrenových smol. Na základě toho poté rozhodla o omezení skládkování.

Desítky hasičů likvidují požár odpadu na Mostecku

Krimi

Inspekce tehdy informovala, že o omezení rozhodla kvůli hrozbě bezprostředního závažného dopadu na životní prostředí. Nebezpečnost styrenu spočívá ve vysoké hořlavosti.

V Litvínově hoří hala s odpadem k vytřídění, hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu

Krimi

O omezení skládky rozhodl také krajský úřad. Firma Purum Kraft, pod kterou skládka Celio patří, tehdy uvedla, že jde o odpady z uskutečňované státní zakázky, která se týká skládky Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol s tím, že zakázka je v naprostém souladu s integrovaným povolením a provozními řády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám