Hlavní obsah

Policie šetří výstrahy Hojdarovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie se již začala zabývat anonymní výhrůžkou poslanci Josefu Hojdarovi (ČSSD), který z obavy o život své rodiny požádal ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD) o policejní ochranu. "Jsem přesvědčený, že se tady hraje určitá hra, myslím, že vím jaká, ale to bude předmětem vyšetřování," řekl Gross Právu.

Článek

Poté, co poslanec opustil klub soc. dem. na protest proti reformě veřejných financí, prohlásil, že je odposloucháván a nyní dostal na mobil zprávu, v níž anonym vyhrožuje jemu a rodině smrtí, pokud reformu nepodpoří.

Gross odmítl spekulace, že za výhrůžkou by mohl stát někdo z Hojdarových stranických kolegů, kteří by ho chtěli donutit zvednout ruku pro reformní zákony. "To skoro vylučuji," uvedl s tím, že podle něj jde o zlou provokaci. "V tom musí být zlé úmysly," poznamenal ministr vnitra.

Gross stejně tak odmítl podezření, že za anonymem může být snaha samotného Hojdara vycouvat nyní ze svých původních protireformních postojů. "Z toho bych ho nepodezíral, že si něco takového vyrobí sám," řekl Gross.

Dostal ochranu

Ministr připustil, že vyhověl žádosti poslance o policejní ochranu proto, že situace mu připadá velmi prazvláštní, a proto nechtěl nic riskovat. Podrobnosti ale nechtěl zveřejnit, neboť by se podle něj dopady ochrany eliminovaly.

Jak Hojdar uvedl pro Právo, osobně ho navštívil okresní policejní ředitel Václav Jakubík a s manželkou se dohodl na způsobu ochrany. Policie si také stáhla všechny Hojdarovy SMS z mobilu a nyní je prověřuje.

"Za svou osobu jsem policejní ochranu odmítl, doufám, že se ohlídám sám," dodal Hojdar. Dal souhlas, aby mu policie dva měsíce odposlouchávala mobilní telefon.

Na otázku, kdo podle jeho názoru za výhrůžným vzkazem stojí, poslanec odvětil: "Klidně může jít o psychicky narušeného člověka. Výroky některých mých kolegů, že Hojdara je třeba zastřelit, případně s ním udělat další věci, v takových jedincích mohly vyvolat pocit, že je možné si dovolit něco podobného. Snad se naše politická scéna zamyslí nad tím, jak by se k sobě lidé měli chovat."

Hojdar vyloučil, že by mohlo jít o čin jeho skrytého příznivce, který by mu tímto anonymem vlastně otevřel ústupovou cestu při hlasování ve Sněmovně. "To mě ani na vteřinu nenapadlo. O reformě přemýšlím už dva měsíce, nemusejí mě k tomu nutit odporné výhrůžky. Nadále trvám na tom, že věci, které jsou namířeny proti nejslabší sociální vrstvě obyvatel nemohu podpořit a budu hlasovat proti zákonům, jež je obsahují," uzavřel Hojdar.

Zdůraznil, že jeho postoj se nezmění ani v případě, když by zákony Sněmovně vrátil prezident a koalice by potřebovala všech 101 hlasů. Podtrhl ale, že pokud tyto normy neprojdou, rozpočet to neohrozí a pro vládní koalici to nebude žádná tragédie.

V Mostě je klid

Před domem v Mostě, kde žije Hojdar se svojí manželkou a dítětem, ve čtvrtek odpoledne nic nenasvědčovalo ničemu neobvyklému. Mostečtí policisté o přidělené ochraně sice věděli, věc se jich však údajně vůbec netýká.

"Pokud někdo dostane ochranku, je to věc Prahy. Hlídat ho budou lidé ze speciálního útvaru. Nás se to netýká, nikdo nás nekontaktoval ani nepožádal o spolupráci," řekl Právu zástupce ředitele mostecké policie Jaroslav Káninský.

Reklama

Související témata:

Související články

Hojdar požádal o policejní ochranu

Poslanec soc. dem. Josef Hojdar požádal ve středu večer ministra vnitra Stanislava Grosse o policejní ochranu v obavě o život svého osmiletého syna i svůj....

Výběr článků

Načítám