Hlavní obsah

Policie: Ředitel, který boural a utekl, před jízdou pil

Právo, pab
KLATOVY

Dnes již bývalý ředitel regionální Zemědělské agentury - pozemkového úřadu v Klatovech Bohumír Ladman lhal. Minulý měsíc havaroval se služebním vozem ve Velkém Boru u Horažďovic na Klatovsku a z místa nehody před příjezdem policie utekl. Když své jednání vysvětloval nadřízeným, tvrdil, že se před jízdou alkoholu ani nedotkl. Policie ale prokázala opak.

Foto: Ing. Renata Votrubová, tisková mluvčí Městského úřadu VM

Petr Hajdyla

Článek

"Svědecky máme potvrzeno, že vypil minimálně dvě a půl piva. Podle zpětného propočtu mohl mít v krvi v době nehody až 0,33 promile alkoholu," řekl náměstek klatovského policejního ředitele Petr Pořický.

Šestapadesátiletý Ladman tehdy se služební felicíí vyjel ze silnice, narazil do zdi domu a poté ještě do protijedoucího vozidla. Při nehodě se lehce zranil, nepočkal na policejní hlídku a raději se vypařil. Sám se přihlásil až o dva dny později.

Řidič, do kterého Ladman narazil, a žena z poškozeného domu shodně potvrdili, že byl z něho cítit alkohol a sotva se držel na nohou. Oba svědky přesvědčoval, aby nevolali policii.

"Nemohli jsme provést dechovou zkoušku, protože policisté řidiče na místě nehody nenašli. Během šetření jsme ale zjistili, v jaké byl restauraci a co tam před nehodou pil," uvedl Pořický.

Ve funkci se neudržel

Podle něho policie Ladmanovu nehodu pod vlivem alkoholu uzavřela jako přestupek a postoupila k vyřízení na Městský úřad do Horažďovic. Škoda na služebním vozidle byla vyčíslena na 60 000 korun. Pokud by policie u Ladmana zjistila více než jedno promile alkoholu, tak by mu v kombinaci se škodou na cizím majetku hrozilo trestní stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky. Tím, že se vyhnul zkoušce na alkohol, může být potrestán maximálně za přestupek.

Ladmana po provalení nehody odvolal z funkce ministr zemědělství František Palas. "Mě se dušoval, že alkohol před jízdou nepil. Tvrdil mi, že se po nárazu praštil do hlavy a na nic si nepamatoval. Jen si vzpomněl, že kolem projížděl bývalý starosta obce se svojí paní a že když ho uviděli se zakrváceným obličejem, naložili ho do auta a odvezli domů," řekl Palasův náměstek Zdeněk Růžička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám