Hlavní obsah

Policie při raziích objevila ukradené Fillovy obrazy za desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie objevila pětici obrazů Emila Filly v hodnotě několika miliónů, které byly ukradeny v polovině listopadu ze zámku v Peruci na Lounsku. Podle TV Nova podnikli v sobotu policisté zátahy v severních a východních Čechách.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policista hlídá místo, kde byly obrazy ukradeny.

Článek

Obrazy jsou údajně v rukou vyšetřovatelů z Ústí nad Labem. „Máme tady rozsáhlý případ, který se táhne do dvou krajů,“ potvrdil pouze náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Ústeckého kraje Bohumil Kotas. Dodal ještě, že policie zatkla množství osob.

Policisté podle televize mimo jiné zatýkali v Liberci i ve východních Čechách.

Olejové obrazy ze 40. let minulého století za 50 až 80 milionů korun byly ukradeny v polovině listopadu. Pachatel měl práci usnadněnou tím, že hlavní brána do areálu zámku v Peruci byla v noci otevřená. Stačilo tak překonat vstupní dveře do výstavní síně. Na místě navíc nebyl kamerový systém, což kriminalistům ztěžovalo vyšetřování.

Jeden z nejžádanějších malířů

Emil Filla (1882 až 1953) je legendou české výtvarné moderny meziválečné generace. Jeho raná tvorba čerpá inspiraci z Muncha, van Gogha i El Greka, později se pod vlivem Picassa či Braqua stává vrcholným představitelem českého kubismu. Z jeho díla jsou známá četná zátiší i krajiny, věnoval se ale také figurální malbě.

Fillova díla patří k nejdráže prodávaným obrazům na aukcích v České republice. Nejvyšší ceny z jeho tvorby dosáhlo v roce 2010 Zátiší s lahví Cherry, které bylo vydraženo za 16,25 miliónu Kč.

Díla Emila Filly jsou vystavena v jeho pamětní síni, která se nachází v jižním křídle zámku. Významný český malíř, grafik a sochař v Peruci působil v letech 1947 až 1952. Zámku věnoval ve své závěti část svého díla pod podmínkou, že zde bude vystaveno.

Pamětní síň Emila Filly tam zřídilo Národní muzeum v roce 1963. Zámek postupně chátral, po rekonstrukci byl znovu otevřen v roce 1999 včetně Fillovy expozice.Zámek má v současnosti britské majitele. Pamětní síň Emila Filly vlastní lounská Galerie Benedikta Rejta.

Reklama

Výběr článků

Načítám