Hlavní obsah

Policie použila k vylákání lupiče z banky lest

Právo, Novinky, Jakub Troníček, Petr Nový
Praha
Aktualizováno

Policie byla stoprocentně úspěšná při zákroku proti ozbrojenému lupiči, který přepadl ve středu dopoledne pobočku Komerční banky v Praze 4 a vzal si dvě rukojmí. Nikdo nebyl zraněn. Policie přitom použila při jednání s lupičem lest. Policejnímu vyjednavači se podařilo dostat lupiče ke vchodu banky, kde byla připravena policistka v civilu. Toto odlákání pozornosti využila zásahová jednotka a vnikla do prostoru banky.

Článek

Po druhé hodině odpoledne se v areálu ozvala rána, chvíli poté zásahová jednotka vyvedla ven druhou zadržovanou ženu, kterou předali policisté do péče záchranářů.

"Zásahová jednotka provedla zásah, při kterém použila zásahovou výbušku. Impulzem byla práce vyjednavače, kterému se podařilo dostat pachatele na místo, kde byl zásah možný," řekl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Policisté vyvádějí pachatele z pobočky Komerční banky na Novodvorské ulici v Praze 4.

Muž byl v 14:25 vyveden. První rukojmí lupič propustil kolem jedné hodiny, druhou dostala ven zásahová jednotka asi ve 14:15. Později policie lupiče odvedla zadním vchodem a odvezla. 

Podle policie je zadrženému jedenapadesát let a pochází ze Strakonicka. Při zásahu prý nebyl nijak zraněn. V současné době policisté muže vyslýchají a zajišťují důkazy. "Ve čtvrtek mu bude sděleno obvinění," informovala ČTK policejní mluvčí Andrea Zoulová. Muž je podezřelý z loupeže.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté odvádějí z banky druhou rukojmí.

"Podle dostupných informací byl muž při přepadení maskovaný bílou kuklou na hlavě a měl krátkou střelnou zbraň," řekl z místa Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Lupič po hodině jednu z rukojmích propustil. Podle některých informací lupič ve skutečnosti měl na hlavě obvazy.

Impulzem k zásahu byla práce vyjednavače, kterému se podařilo dostat pachatele na místo, kde byl zásah možný.
mluvčí policie Tomáš Hulan
Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté z Útvaru rychlého nasazení vyvádějí z banky lupiče.

Podle informací Práva poté policisté muže vyvedli z budovy zadním vchodem a odvezli. Druhá rukojmí vyvázla bez zranění. 

Muž požadoval několik miliónů korun. Na místě pracoval celý tým policejních vyjednavačů, kteří vytvořili pachatelův profil a snažili se s ním dohodnout přes telefon. Kromě vyjednavače mluvili i se zadržovanou ženou.

Muž dal nejprve policii ultimátum do druhé hodiny odpoledne, podle Hulana se ale termín podařilo prodloužit. Nebylo jasné, do kdy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místo přepadení banky

Na místě byla připravena jak Speciální pořádková jednotka, tak Útvar rychlého nasazení (URNA). Ten také provedl bleskový zásah a osvobodil druhou ženu.

Foto: MilanaMalíček, Právo

Policie okolí banky uzavřela

Podle pracovníka ochranky byl muž v bance už v úterý a žádal o podnikatelský úvěr. Ve středu dopoledne se vrátil a jednal v kanceláři s jednou pracovnicí a ředitelkou pobočky. Právě ony se podle všeho staly jeho rukojmími. Podle České televize muž propustil jako první ředitelku banky, druhou ženu stále zadržuje.

Policie první propuštěnou ženu vyslechla. Podle ní nevypadal, že by byl psychicky narušený. V rámci možností snášela situaci dobře i druhá zadržovaná žena.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ostřelovač na střeše v okolí přepadené banky

Podle svědectví pracovníka ochranky banky muž přesně věděl, za kým jít, dokonce na pracovnici banky čekal. Zřejmě s ní měl z předchozího dne sjednanou schůzku.

Úřednice spolu s ředitelkou pobočky pak řešily v zadním prostoru banky s mužem jeho údajnou žádost o úvěr, když měl zamaskovaný muž vytáhnout zbraň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přepadení banky vzbuzuje pozornost kolemjdoucích.

Novodvorská ulice byla uzavřena, lupič si vybral banku nedaleko obchodního centra Novodvorská Plaza. Pobočka je v menším centru služeb naproti přes silnici. Situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník. Na místě bylo asi 70 policistů.

Výběr přepadení z poslední doby, při nichž se lupiči kryli rukojmími

29. května 2009: Sedmačtyřicetiletou ženu, která v náruči držela 1,5 roku staré dítě, si vzal jako rukojmí lupič během přepadení banky v Ostravě-Zábřehu. Ženě přiložil ke krku nůž a donutil ji dojít k pokladnám. Tam pracovnici banky přinutil vydat větší obnos peněz.

1. listopadu 1994: Expozituru Komerční banky v Litovli na Olomoucku přepadl maskovaný lupič. S pistolí donutil pokladní k vydání peněz, peníze vložil do tašky, a třiadvacetiletou pokladní s pistolí přiloženou k hlavě vyvedl ven jako rukojmí. Podle televize Nova lupič odcizil 1,2 miliónu korun. Pachatel byl později dopaden.

14. ledna 1999: Ozbrojený muž přepadl pobočku Banky Haná v Mohelnici na Šumpersku, odkud ukradl přes 80 000 korun. Při přepadení si pachatel vzal jako rukojmí klienta banky, nikdo nebyl zraněn.

14. prosince 2007: Chomutovskou pobočku Raiffeisenbank přepadli tři lupiči. Z místa činu ujeli v dodávkovém voze, s sebou si vzali jednoho muže, kterého později propustili. Šestice mužů obviněných z přepadení letos v září stanula před soudem.

Řidiči museli počítat s tím, že frekventovanou Novodvorskou ulicí neprojedou. Dopravní podnik musel po uzavření ulice odklonit autobusy na objízdnou trasu, která vede nedaleko původní silnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám