Hlavní obsah

Policie potírá na Trutnovsku drogový trh

Právo, Novinky, Vladislav Prouza
TRUTNOV

Východočeští policisté s detektivy z Národní protidrogové centrály provedli zátah na trutnovské dealery drog. Během akce objevili dvě varny pervitinu a zadrželi třináct lidí ve věku od 25 do 37 let, které obvinili z výroby a distribuce drog.

Foto: Jiří Šmucler

Trojský kůň Tomáše Prolla

Článek

"Akce Fantom probíhala již od poloviny minulého týdne a dnes byla završena," sdělila trutnovská policejní mluvčí Renata Šanderová.

Operace byla zaměřena především na dvě distributorské sítě, jejichž členové dodávali pervitin do severních a východních Čech. "Prodejci drog získali několik miliónů korun. Přesnou částku detektivové teprve zjišťují. U obviněných poté bude podán návrh na zajištění jejich majetku," pokračovala mluvčí.

Při zátahu policisté našli 100 gramů pervitinu, 20 tablet extáze a neurčené množství kanabisových produktů. Ze 13  zadržených zůstávají čtyři ve vazbě, zbývající jsou stíháni na svobodě. V případě uznání viny jim hrozí tresty od 2 do 10 let vězení.

Podle policisty, který nechtěl být jmenován, podobná akce současně probíhá ve více krajích republiky. "Jde o to zmapovat oblast drogové scény," podotkl.

Drogová scéna na Trutnovsku je uzavřená

"Trutnovská drogová scéna je spíše uzavřená. Naši klienti nevyjíždějí za drogou do větších měst. Vystačí s místními zdroji," popsala Olga Trunečková z organizace RIAPS, která se zabývá protidrogovou prevencí.

Asi sedmdesátka zdejších narkomanů podle ní bere právě pervitin. Výjimkou jsou situace, kdy policie některou z varen zlikviduje. Do doby, než se za ní objeví náhrada, dealeři dovážejí dražší heroin, jak pokračovala Trunečková. 

"Spotřeba drog je tady zhruba na republikovém průměru. Převládá, jak jsem řekla, klasika - marihuana a pervitin. Nejvíce lidí závislých na droze se rekrutuje z věkové skupiny od 20 do 23 let," dodala Trunečková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám