Hlavní obsah

Policie odložila vyšetřování pádu laviny, při kterém zemřel 17letý chlapec

Právo, Novinky, ok, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Policie odložila vyšetřování pádu laviny v Krkonoších, při které zemřel 17letý chlapec. Nezjistila, že by se někdo dopustil trestného činu, uvedla mluvčí policie Iva Kormošová. Hoch spolu s 45letým mužem sjížděl v únoru svah v Obřím dolu, kam je vstup zakázán.

Foto: Horská služba

Podrobnosti tragédie a místo pádu laviny

Článek

„Z provedených šetření nevyplynuly žádné skutečnosti, na jejichž základě by bylo možné učinit závěr, že k úmrtí mladého muže a ke zranění staršího muže došlo cizím zaviněním. Vydal usnesení o odložení, neboť se nejedná o podezření z trestného činu,“ uvedla Kormošová bez dalších podrobností.

V lavině v Krkonoších zahynul 17letý hoch

Krimi

Lavina spadla v Obřím dole v polovině února. Horská služba následně provedla rozbor situace a poskytla detailní informace. Skialpinisté vystoupali do koruny Obřího dolu a chvíli pokračovali směrem k Luční boudě.

Foto: Horská služba

Pohled na místo tragédie

Sjíždět dolů začali na horní úrovni žlabu zvaného Úpička. Muž, zkušený horolezec z Trutnovska, sjel spolu s chlapcem do místa terénního zlomu, kde žlab pokračuje strmějším užším úsekem ke dnu Obřího dolu. „Protože se jim první sjezd líbil, rozhodli se vydat se znovu vzhůru s tím, že si žlab sjedou znovu,“ uvedli záchranáři v analýze případu.

Skialpinisté se před tragédií chovali v lavinovém žlabu jako na sjezdovce

Krimi

Výstup na lyžích opatřených tuleními pásy probíhal bez problémů do chvíle, než skialpinisté sundané lyže připevnili na batohy a pokračovali pěšky, čímž nebezpečně zatížili beztak nestabilní vrstvy navátého sněhu. Starší z obou výletníků zůstal stát s úmyslem parťáka při sjezdu panenskou přírodou nafilmovat.

Foto: Horská služba

Místo, kde se lavina odtrhla

Pokus o originální snímek muži zachránil život. „Při výstupu v lyžařských botách se na rozdíl od váhy rozložené po ploše lyží zatížení výrazně zvětšilo,“ popisují okamžiky krátce před tragédií záchranáři.

Ženě, která zemřela po pádu laviny v Krkonoších, ostatní lyžaři nepomohli

Krimi

Mladík cestou nahoru záhy uvolnil středně velkou lavinu, což se při druhém stupni z pětibodové stupnice lavinového nebezpečí příliš často nestává. Laviny znovu potvrdily schopnost zabíjet při nízkém stupni nebezpečí. Mladšího skialpinistu lavina strhla a přehodila přes desetimetrový ledový práh. Starší stačil na parťáka ještě vykřiknout, ať plave. Následně byl sám stržen masou sněhu, ale nakonec zůstal zraněn a otřesen na povrchu laviny.

Zraněný skialpinista volal mobilem prostřednictvím linky 155 o pomoc. Záchrana v těžko přístupném nebezpečném terénu, kde hrozil další sesuv sněhu, přišla za 12stupňového mrazu necelou hodinu po pádu téměř půl kilometru dlouhé a půldruhého metru vysoké laviny. Mladíkovi už záchranáři nemohli pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám