Hlavní obsah

Policie odložila vymyšlenou kauzu hocha z Břeclavi o útoku Romů

Břeclav
Aktualizováno

Jihomoravská policie v pátek odložila vyšetřování známého případu chlapce z Břeclavi, který si vymyslel, že jej brutálně zbila trojice Romů. Nyní poputuje spis na státní zastupitelství do Břeclavi, kde se rozhodne o případném postihu chlapce.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Petro Zhivachivsky se svou matkou v nemocnici.

Článek

Policie v pátek odložila vyšetřování případu chlapce z Břeclavi, který si vymyslel, že jej brutálně zbila trojice Romů. Výsledek je jasný, tento skutek se nestal,” řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Události, které odstartovaly slovy o napadení kvůli cigaretě, měly dalekosáhlý dopad. Petro, který skončil v nemocnici a lékaři mu museli odebrat ledvinu, své vážné zranění  vysvětlil tím, že jej napadl nejméně jeden romský útočník. V Břeclavi, která má i tak dost problémů, to zapůsobilo jako roznětka a napětí mezi etniky eskalovalo demonstrací.

Doufám, že tímto už snad celá nešťastná kauza skončí.
Oksana Zhyvachivska

Policisté poté, co prověřili různé varianty údajného napadení, vzali zraněného hocha a jeho přátele na detektor lži. Výsledkem bylo překvapivé zjištění. V osmém patře domu předváděl Petro akrobatické cviky tak, že se převážil a přepadl do šachty. Jen šťastnou náhodou narazil do zábradlí o patro níž a i když si poranil ledvinu, zachránil si život; od zábradlí se skulil ne na dno šachty, ale na schodiště.

Policisté tak přestali hledat smyšleného útočníka, místo toho studovali celý spis, jestli se nařčením nedopustil zraněný Petro trestného činu. Závěrečné rozhodnutí dostane ještě na přezkum státní zástupce.

“Dozvídám se to až od vás. Doufám, že tímto už snad celá nešťastná kauza skončí,” řekla v pondělí Právu chlapcova matka Oksana Zhyvachivska. “Já jsem se za to omluvila. Byla to moje morální povinnost, proto jsem se veřejně omluvila. Co ještě víc můžu udělat. Teď už bych si přála spíš na vše zapomenout,” řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám