Hlavní obsah

Policie odložila případ brněnského požáru s osmi mrtvými. Příčina neznámá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než půl roce od tragického požáru v Plotní ulici v Brně policisté ukončili vyšetřování případu. Přesnou příčinu se nepodařilo zjistit, jisté je pouze to, že smrt osmi lidí nesouvisela s úmyslným zapálením či technickou závadou. Jako nejpravděpodobnější se tak jeví, že lidé zemřeli kvůli nešťastné náhodě. Případ byl odložen s tím, že se nestal žádný trestný čin.

Foto: Twitter/HZS Jihomoravského kraje, ČTK

Hasiči zasahovali v noci na 4. května 2023 u požáru stavebních buněk v Plotní ulici v Brně, při kterém zahynulo osm lidí.

Článek

K tragédii došlo letos na začátku května, kdy plameny zachvátily stavební buňky, v nichž nacházeli přístřeší hlavně lidé bez domova. Z ohnivého pekla se nepodařilo najít cestu žádnému z osmi lidí uvnitř, zemřelo tak šest mužů a dvě ženy.

Hned na začátku vyšetřování se kriminalisté zaměřili na čtyři základní vyšetřovací verze, tedy technickou závadu, úmyslné zapálení, nedbalostní jednání a nešťastnou náhodu. „Technická závada byla vyloučena, objekt byl odpojený od všech inženýrských sítí a rovněž se v místě nenacházely žádné elektrické spotřebiče či zdroje energie, které by mohly iniciovat požár,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Úmysl nebyl prokázán

„Během prověřování možného úmyslného jednání bylo vyslechnuto velké množství svědků, byly analyzovány kamerové záznamy z okolí místa činu. Nebyla však zjištěna žádná indicie, která by verzi úmyslného zapálení podpořila. Místo bezprostředně po tragédii prohledali kynologové se psy speciálně vycvičenými na vyhledávání akcelerantů hoření, a to s negativním výsledkem,“ pokračoval mluvčí.

Možnost, že by objekt zapálil někdo zvenčí například odhozením cigarety, se také po prozkoumání kamerových záznamů a výpovědí svědků nepotvrdila.

„Vzhledem k tomu, že některé oběti byly v době úmrtí pod vlivem alkoholu, je možné, že mohlo dojít také k jeho rozlití a následnému vznícení. Velmi pravděpodobnou verzí je pak i zahoření odpadu od nedopalku cigarety uvnitř objektu. Dle výpovědí osob, které v objektu v minulosti také přebývaly, se tam běžně svítilo svíčkami, tedy otevřeným ohněm. Prostory byly odděleny závěsy, stačilo pak tedy pouhé zakopnutí a mohlo dojít k zahoření závěsů,“ nastínil jednu z verzí Šváb.

„Nelze však ani vyloučit, že by k takovému zahoření mohlo dojít i běžným venkovním průvanem. Požár tak mohl vzniknout i nešťastnou náhodou, což je tedy verze nejpravděpodobnější,“ dodal.

Policistům se podařilo zjistit totožnost sedmi z osmi obětí. Podle informací Novinek byli mezi nimi i dva cizinci. Neznámá tak zůstala jen jedna oběť celé tragédie.

Adventní věnec za pár korun napáchal škodu za 200 tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám