Hlavní obsah

Policie obvinila strojvedoucího za srážku vlaků u Paskova

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paskov

Policie obvinila z obecného ohrožení strojvůdce, který pravděpodobně zavinil únorovou čelní srážku dvou osobních vlaků v Paskově na Frýdecko-Místecku. Při střetu se tehdy zranily desítky lidí.

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

V Paskově na Frýdecko-Místecku se 16. února čelně srazily na jednokolejné trati dva osobní vlaky.

Článek

Informoval o tom v úterý mluvčí policie Ivan Žurovec. Při srážce na jednokolejném úseku bylo tehdy zraněno pět desítek cestujících, většina zranění byla naštěstí jen lehčího charakteru.

"Podle výsledků šetření Drážní inspekce je zřejmé, že strojvedoucí vyjel z nádraží i přesto, že na návěstidle svítila červená a kolem červeného návěstí i projel,“ řekl mluvčí. Dodal, že strojvedoucí navíc nedodržel povolenou rychlost.

"Z nádraží může vyjet rychlostí maximálně 40 kilometrů za hodinu až do doby než přijede k návěstidlu. Tento předpis ale strojvedoucí nedodržel a z nádraží nabral rychlost až 70 kilometrů za hodinu. Takto rychle projel i kolem návěstidla, kde svítila červená,“ dodal Žurovec.

Strojvůdce si nic nepamatuje

Nehoda se stala 16. února ve vzdálenosti asi půl kilometru od nádraží v Paskově ve směru do Ostravy. Strojvedoucí nepočkal na příjezd osobního vlaku z protisměru. "Při výslechu uvedl, že si na okolnosti nehody nepamatuje,“ řekl mluvčí policie.

Záznam z takzvané černé skříňky ale potvrdil, že strojvůdce stačil ještě před nehodou zatáhnout za rychlobrzdu a snížil tak rychlost ze 70 na 41 kilometrů za hodinu. "Tím bezesporu podstatně zmírnil následky srážky,“ doplnil Žurovec.

Policie případ zatím ještě neuzavřela, protože stále čeká na několik znaleckých posudků, týkajících se stavu několika zraněných cestujících. Hotova ještě není ani komplexní zpráva Drážní inspekce. V případě uznání viny hrozí strojvůdci až pět let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám