Hlavní obsah

Policie obvinila recidivistu bez řidičáku, který zranil autem policisty v Hradci Králové

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Až dvanáct let vězení hrozí sedmadvacetiletému muži, který v úterý odpoledne v Hradci Králové při honičce s policií naboural kradeným volkswagenem automobil policie. Tři policisty přitom zranil. Podezřelý byl obviněn hned z několika trestných činů. Policie případ dále vyšetřuje a prosí veřejnost o pomoc se svědectvími z místa incidentu.

Foto: Policie ČR

Poničené policejní vozidlo

Článek

Trestní stíhání se týká krádeže, maření úředního rozhodnutí a násilí proti úřední osobě. „Nyní musí soud rozhodnout, zda bude muž stíhán vazebně,“ sdělila ve čtvrtek policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Policie byla na kradené vozidlo pohybující se u hradeckého letiště upozorněna v úterý odpoledne. „Při příjezdu k letišti se policisté setkali s vozidlem jedoucím vysokou rychlostí. Jedno z policejních vozidel proto zastavilo uprostřed vozovky, ale řidič volkswagenu ho protisměrem objel a za ním čelně narazil do právě přijíždějícího vozidla druhé hlídky. Řidič se po nehodě dal na útěk, po pár metrech byl zadržen,“ informoval mluvčí policie Jan Čížkovský. [celá zpráva]

V dubnu vyšel z vězení

Při nehodě byli zraněni tři policisté, kteří jsou v současné době v pracovní neschopnosti. Jeden z nich utrpěl vážné zranění, se kterým zůstal hospitalizován v nemocnici. Při vyšetřování incidentu se ukázalo, že zadržený řidič měl už dříve problémy se zákonem.

„V minulosti byl odsouzen za opakované krádeže nebo neoprávněné užívání cizí věci. Teprve v dubnu byl propuštěn z vězení, kam putoval za vydírání a nebezpečné vyhrožování,“ upřesnila Lenka Burýšková.

Obviněný má navíc už několik záznamů v evidenční kartě řidiče, a to i přesto, že nikdy nevlastnil řidičský průkaz. „Z toho vyplývá, že už v minulosti byl opakovaně přistižen při řízení. V současné době má až do srpna 2020 vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel,“ dodala mluvčí.

Policie hledá svědky

Policisté případ dále vyšetřují a žádají v této souvislosti veřejnost o pomoc. Krátce před nehodou se v ulici Piletická u hradeckého letiště měla pohybovat dvě neznámá osobní vozidla, která předjížděla podezřelého řidiče, jedoucího v odcizeném vozidle Volkwagen Passat Variant 3C.

„Jedním z těchto vozidel mělo být menší vozidlo hyundai, pravděpodobně modré barvy. Žádáme proto oba dosud neznámé řidiče, aby se se svým svědectvím obrátili na linku 158 nebo se dostavili na jakoukoliv policejní služebnu. Rovněž se obracíme na další případné svědky, kteří tudy okolo 14:30 hodin projížděli a mohli  tak poskytnout k případu jakékoliv informace, aby se rovněž neváhali obrátit na policii,“ uzavřela Burýšková.

Reklama

Výběr článků

Načítám