Hlavní obsah

Policie obvinila primáře havířovské porodnice

Novinky, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Policie minulý týden obvinila primáře havířovské porodnice Josefa Pospíšila kvůli tomu, že těhotná matka, kterou vyšetřoval, později porodila mrtvé dítě. Podle státního zástupce Otakara Cibiena lékař krvácející matku nedostatečně vyšetřil a poté ji poslal do jiné nemocnice, kde už dítě přišlo na svět mrtvé. Primář jakoukoliv vinu odmítá.

Článek

Celý případ se stal loni v říjnu. Těhotná 41letá matka si zavolala v Havířově sanitku, protože začala krvácet. Ta ji převezla do havířovské nemocnice, kde ji v ambulanci právě primář Josef Pospíšil vyšetřil. Poté ji poslal do 15 kilometrů vzdálené karvinské nemocnice.

Lékaři hrozí pět let

Státní zástupce ve čtvrtek řekl, že se podle znaleckého posudku z brněnské Masarykovy univerzity dopustil několika chyb a mohl zapříčinit, že matka porodila dítě v jiné nemocnici mrtvé. "Neprovedl lékařské úkony, které měl udělat," přiblížil Cibien.

Policie primáře obvinila z ublížení na zdraví. "Je to podle odstavce, že kdo z nedbalosti způsobí těžkou újmu na uzdraví nebo smrt, a navíc vyplývající z jeho povolání, může být potrestán až pětiletým trestem," vysvětlil státní zástupce.

V porodnici se malovalo

Lékař vinu na smrti dítěte necítí. "Dělám gynekologa od roku 1976. Stanovil jsem normálně diagnózu a kvůli tomu, že se na našem gynekologickém oddělení malovalo, tak jsem matku poslal do Karviné," popsal Právu.

Podle něj se objevily komplikace, které bohužel zapříčinily smrt dítěte. "Já mám právo na jiné znalecké posudky z lékařské komory, která taky musí případ posoudit," poznamenal a věří, že ho očistí.

Primářem zůstává

Primářem v havířovské nemocnici zůstává nadále. "Dokud nebude případ úplně uzavřen, tak ctíme presumpci neviny," řekla mluvčí nemocnice Anna Tomečková. Primář karvinské porodnice Petr Fiala po neštěstí prohlásil, že kdyby přivezli těhotnou matku do jejich nemocnice okamžitě, tak by dítě s největší pravděpodobností přežilo.

Ředitel havířovské nemocnice Juraj Chomič nato vydal prohlášení, že upozorňovali záchrannou službu, aby kvůli malování převážely sanitky těhotné matky jinam. Šéf záchranné služby Roman Gřegoř ČTK tvrdil, že ani jeho pracovníci nepochybili. "Byli jsme voláni pro krvácení, které bylo poměrně silné. Oni jeli do nejbližší nemocnice," popsal Gřegoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám