Hlavní obsah

Policie obvinila Dvořáka z vraždy úřednice

Praha
Aktualizováno

Pražští kriminalisté ve čtvrtek obvinili Jiřího Dvořáka (66) z úterní vraždy zaměstnankyně Úřadu práce v Praze 2 a dalších skutků, státní zástupkyně pro něj požaduje uvalení vazby. Právu to řekl mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Podezřelý Jiří Dvořák absolvoval vyšetření před umístěním do cely předběžného zadrženíVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Je obviněn pro více závažných skutků, mezi kterými je i obvinění ze zločinu vraždy a z pokusu o ni,“ uvedl Cimbala.

Doplnil, že žalobkyně už podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 návrh, aby poslal Dvořáka do vazby kvůli hrozbě útěku a možnému opakování trestné činnosti.

„Mohu potvrdit, že ve čtvrtek kolem poledne jsme dostali návrh na vazbu, o kterém bude soudce rozhodovat v pátek ráno,“ upřesnila mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Dvořákovi hrozí za zastřelení úřednice a za další skutky výjimečný trest včetně doživotí.

Policie zadržela podezřelého z vraždy úředniceVideo: Jaroslav Šejko/Pavel Jaňurek, Novinky

Muž byl dopaden v úterý kolem třetí hodiny odpoledne v Palackého ulici v centru Prahy. Podle policie měl ten den dopoledne postřelit v Bělehradské ulici v Praze 2 zaměstnankyni úřadu práce. Žena utrpěla vážné poranění, o několik hodin později v nemocnici zemřela.

Časová osa: Násilí odstartovalo propuštění Jiřího Dvořáka z práce

Krimi

Po muži pátraly v ulicích města stovky policistů a nad Prahou létal také policejní vrtulník. Útočník si na útěku stačil koupit nové oblečení, ale přesto ho kriminalisté nakonec dopadli. Policejní ředitel Tomáš Lerch po akci uvedl, že muž měl nelegální zbraň a nevlastní ani zbrojní průkaz.

Kauza Dvořák: GIBS prošetřuje postup policie v případu útoku žíravinou a vraždy

Krimi

Podle kriminalistů vše nasvědčuje tomu, že motivem jednání muže byla msta za příkoří, která mu měla být v minulosti údajně způsobena. V trestné činnosti chtěl podle kriminalistů pokračovat. Muž s policisty spolupracoval a doznal se.

Postřelená žena z úřadu práce v nemocnici zemřela

Krimi

Policisté jej viní také z dřívějšího útoku leptavou látkou na ženu ve středních Čechách. Při vstupu do jeho pražského bytu se v sobotu zranil jeden z policistů, když vybuchl nástražný systém umístěný na dveřích. Kriminalisté ho tam hledali právě kvůli útoku kyselinou.

V roce 2016 měl Dvořák písemně vyhrožovat zaměstnankyni úřadu práce za nepřiznanou podporu. Policie tvrdí, že o tomto případu nevěděla, protože jej řešil správní orgán. Tuto část případu prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů, která zjišťuje případné pochybení policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám