Hlavní obsah

Policie nenašla z ukradených 150 miliónů ani bankovku

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani po třech a půl měsíce neodhalili kriminalisté totožnost tří ozbrojených lupičů, kteří se loni 16. září v areálu Citibank na Evropské třídě v Praze 6 o půl deváté ráno zmocnili pancéřového vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas (G4S) i se tříčlennou ozbrojenou posádkou a 150 milióny korun.

Foto: Martin Tlustý

Nové sídlo kralupské charity přijede osobně vysvětit arcibiskup Dominik Duka, a to ve čtvrtek 7. října v 15 hodin.

Článek

Nevědí, kde pachatelé jsou, nemají v rukou ani jednu bankovku z největší loupeže v české historii. "Nevíme ani, jestli při přepadení skutečně měli k dispozici výbušninu. Je to prostě na levačku. Nebo na pomník, jak říkáme nevyřešeným případům," řekl policista, který je s případem seznámen. Za hlavní nedostatek v policejním pátrání označil ztrátu horké stopy po pachatelích u Nenačovic na Berounsku, kde možní pachatelé pětačtyřicet minut po loupeži lup přeložili z hliníkových přepravek do osobního vozu vejcovitého tvaru v barvě stříbrné metalízy, vůz VW Golf, s kterým přijeli, zapálili a ujeli. Asi to byl klíčový moment celé honičky. "Někteří kolegové měli holt kopyta na stole, místo aby hned hodili zadkem," dodal pražský policista.

Po pachatelích se slehla zem

Podle svědectví přepadené posádky pancéřového mercedesu G4S lupiči najeli k areálu banky v bílé felicii označené nápisem POLICIE. Dva lupiči byli v kuklách a uniformách policejní zásahové jednotky se samopaly. Třetí lupič měl na hlavě gumovou masku. Posádka tvrdila, že jim jeden z lupičů dal na sklo vozu baliček s nápisem VÝBUŠNINA, což pro ochranku 150miliónové částky bylo dostatečným důvodem k tomu, aby lupiče pustili do pancéřového auta. Ti s ním okamžitě odjeli směrem na Hostivice k retenční nádrži Jiviny, kde lup v hliníkových přepravkách přeložili do tmavého VW Golf a pancéřový vůz s uzamčenou posádkou ponechali osudu. U obce Nenačovice pak překládali podruhé. Lupiče nevypátral v den činu ani vrtulník a desítky zalarmovaných policistů, přestože je o hořícím golfu a odjezdu pachatelů od Nenačovic okamžitě informoval mobilem náhodný svědek. "Po pachatelích a penězích se prostě slehla zem," řekl v úterý dobře informovaný policista.

Stop je málo, záhad víc

Pachatelé po sobě zanechali minimum stop. Několik vlasů a vousů v pancéřovém voze, zapálený golf, hliníkové přepravky. "Akci provedli profesionálně až na to, že si sundali kukly, takže posádka vozu mohla pomoci se sestavením kriminalistického portrétu. Třetího lupiče podle tváře identifikoval u Nenačovic svědek, který přivolal policii a hasiče k hořícímu golfu," konstatoval policista s tím, že dosud nebyla nalezena bílá felicie, kterou lupiči při přepadení použili, ani žádná další stopa. "Záhad je asi víc," řekl advokát Josef Doucha, který byl před odchodem do advokacie šéfem středočeského úřadu vyšetřování. Ze známých skutečností víme, že pachatelé na pancéřový vůz G4S se 150 milióny zaútočili asi třicet metrů od strážní obsluhy vstupních závor v areálu Citibanky. Obsluha údajně nic nepostřehla. To není jediná záhada. Řidič G4S nestiskl tísňové tlačítko. Není jednoznačně jasné, jak se lupiči dostali k zabezpečovacím kódům od trezoru a vozu, pomocí nichž peníze vybrali a uzamkli posádku. Není zde jasná role posádky. "Dispečink G4S nezaregistroval na satelitním systému změnu trasy vozu. Ani nemohl, protože jím vůz nebyl vybaven. Policisté stále nevědí, kolik pachatelů se na loupeži podílelo," dodal.

Čekání na chyby a rozpory mezi lupiči

"To, že loupežné přepadení transportu zvládli, neznamená, že zvládnou utajit užití peněz. Mezi pachateli mohou vzniknout rozpory, které je nakonec prozradí,"sdělila vedoucí katedry společenských věd Policejní akademie Ludmila Čírtková. Uvedla, že lupiči nyní sedí na velmi horkých penězích. Zdroj informací o tom, kdy, kolik peněz a kudy se bude převážet, je podle Čírtkové na straně banky a bezpečnostní agentury. Pojišťovna AXA po vyšetřování britských expertů dospěla k závěru, že se posádka přepadeného vozu zachovala správně, a v plné výši uhradila G4S, a tím klientům bezpečnostní agentury uloupené milióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám