Hlavní obsah

Policie nenašla sprejera, který počmáral mešitu v Brně

Brno

Případ posprejované mešity v Brně policie odložila, pachatele se nepodařilo vypátrat. Na budovu na začátku ledna kdosi nasprejoval nápis „Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme”. Mešita ve Vídeňské ulici, jediná v Brně, se stala terčem anonymního útoku v minulosti již několikrát.

Foto: vtk, Právo

Na brněnskou mešitu někdo nasprejoval protiislámský nápis.

Článek

Policisté věc vyšetřovali od 3. ledna, a to jako poškození cizí věci. Pokud se objeví nové důkazy či skutečnosti, je možné vyšetřování znovu otevřít, uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Předseda Ústředí muslimských obcí v České republice Muníb Hasan Alravi (Muneeb Hassan Alrawi) už dříve řekl, že útok na mešitu přišel po delší době klidu.

Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme, objevilo se na mešitě v Brně

Krimi

„Policii jsme to oznámili, jakmile jsme to zjistili. Bereme to vážně jako přímou výhrůžku, není to anonymní výkřik na internetu. Je potřeba to vnímat i ve světle útoků na mešity ve světě a celkově, řekl bych, tíživé nálady a atmosféry v Česku," řekl Alravi.

V minulosti kromě nenávistných nápisů a vytlučených oken vandalové třeba položili před dveře mešity v roce 2016 tašku s prasečí hlavou, což je pro muslimy nečisté maso. V témže roce se zde sešlo také asi 100 odpůrců islámu pod vedením Martina Konvičky, jedli zde vepřové a pili alkohol. Muslimové tehdy kvůli obavám z dalších útoků nainstalovali na objekt bezpečnostní kameru, která je dosud funkční.

Reklama

Výběr článků

Načítám