Hlavní obsah

Policie nenašla dezinformátora, který šířil poplašné zprávy o tuberkulóze Ukrajinců

Olomoučtí policisté odložili případ poplašné zprávy o šíření vysoce infekční tuberkulózy z řad ukrajinských vojáků cvičících na Libavé. Právu to v pátek sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman. Odložení odůvodnil tím, že se nepodařilo najít pachatele, který nepravdivou zprávu na internet umístil.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Policie - ilustrační snímek

Článek

„Kriminalisté odložili případ šíření poplašné zprávy z února letošního roku, týkající se zveřejnění nepravdivé informace o šíření tuberkulózy na Olomoucku v souvislosti s výcvikem ukrajinských vojáků na našem území, neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání určité osoby,“ uvedl mluvčí.

Doplnil přitom, že v případě zjištění nových skutečností by se případ znovu otevřel. Podle informací Práva vedly stopy do zahraničí.

Nepravdivá zpráva informovala, že olomoucká krajská hygienická stanice posílá lidem pozvánky na mimořádné vyšetření na TBC, kterou šíří ukrajinští vojáci pobývající v kraji na výcviku. Proti tomu se okamžitě ohradila Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje s tím, že oznámení je falešné.

Kvůli dezinformacím zahájila policie 73 trestních stíhání

Bezpečnost

Na svém facebookovém profilu tuto poplašnou zprávu několik hodin sdílela i nezávislá senátorka za volební obvod Kroměříž a právnička Jana Zwyrtek Hamplová. Posléze příspěvek smazala a omluvila se. Zprávu poté dementoval také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Falešné dokumenty o výskytu tuberkulózy na Libavé, kde ve vojenském prostoru cvičí ukrajinští vojáci, se objevily podle hygieniků také v dubnu. Hygienici znovu zopakovali, že jde o dezinformaci.

Předběžná data z registru, kde lékaři nakažené TBC evidují, ukazují v loňském roce nárůst mírně nad úroveň před epidemií covidu-19. Na Ukrajině je tuberkulóza častější než v ČR, zvýšení počtu případů proto odborníci očekávali. Podle předběžných dat loni bylo 374 případů TBC, z nich 161 bylo u cizinců. Ukrajinců bylo mezi nimi 89, z nich 54 uprchlíků. Lékaři upozorňují, že při krátkodobém kontaktu se lidé nenakazí, potřeba je několikahodinový kontakt.

Reklama

Výběr článků

Načítám