Hlavní obsah

Policie navrhuje vazbu pro pět z devíti obviněných v kauze Brno-střed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kriminalisté v pátek navrhli v kauze veřejných zakázek městské části Brno-střed vazbu pro pět z devíti obviněných, zbylí čtyři podezřelí byli propuštěni. Uvedl to v pátek mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. O případném vzetí do vazby má soud rozhodnout v sobotu.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Radnice městské části Brno-střed

Článek

Pětice, o jejíž vazbě bude rozhodovat soud, je v celách předběžného zadržení.

Policie devět lidí zadržela a obvinila po čtvrteční razii na radnici městské části Brno-střed. Na případu pracují detektivové NCOZ. Obvinění se týkají podezření z úplatkářství při zadávání veřejných zakázek.

Advokát jednoho ze zadržených Pavel Hála ČTK a České televizi sdělil, že policie jeho klienta podezírá ze závažné trestné činnosti, konkrétní ale nebyl a odmítl rovněž uvést jméno člověka, kterého obhajuje. Podle něj se ale nejedná o významnou osobu v rámci kauzy.

„Veskrz je to postaveno na tvrzení osoby, která je obecně nedůvěryhodná," řekl o policejním obvinění. Kdo je klíčovou postavou případu, neřekl, ale médiím je podle Hály tento člověk znám.

Záběry na vstup do budovy Úřadu městské části Brno-střed Video: Michal Šťastný, Právo

Podle důvěryhodného zdroje Práva policisté ve čtvrtek zadrželi mimo jiné radního, někdejšího místostarostu a člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu (ANO). Ten je v Brně známý z dřívějška jako galerista, v jeho galerii vystavovali přední čeští umělci. Do politiky vstoupil v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed má jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Policisté hlídkují 7. března u sídla Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v Brně.

NCOZ zasahovala ve čtvrtek na několika místech v Česku ve dvou oddělených případech, zajímala se také o Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v souvislosti s firmou Kapsch provozující mýtný systém v Česku. Policisté vyslechli také místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a vlivného sportovního manažera Miroslava Černoška.

Policie v případu mýta podezřívá předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe z korupce. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr mýtného. Podle serveru to vyplývá z příkazu k prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni ÚOHS Evu Kubišovou. V této samostatné trestní věci nebyl nikdo obviněný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám