Hlavní obsah

Policie našla v Brně unesené dánské nemluvně závislé na heroinu

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve středu večer policisté zadrželi v Brně rodiče z Dánska, kteří údajně unesli své třítýdenní dítě z tamní ústavní péče. Podle dánského listu The Copenhagen Post je matka narkomanka a dítě se narodilo se závislostí na heroinu. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká sdělila, že chlapeček je v pořádku. Rodiče skončili v cele.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Rodiče policisté zadrželi na jednom z brněnských sídlišť, když se večer kolem 18:00 vraceli z nákupu společně s dítětem," popsala Kopecká. Kriminalisté podle jejích slov ihned zavolali lékaře. "Měli jsme informaci z Dánska, že dítě je ohroženo na životě," vysvětlila mluvčí.

Dánské úřady nařídily dítěti ústavní péči kvůli matčině závislosti na drogách, zejména heroinu, která se na novorozeně přenesla. Rodiče s rozhodnutím nesouhlasili, a proto se rozhodli dítě unést. 

Chlapec jménem Thor se podle informací české policie narodil 23. června. Deset dnů na to se ho podle Kopecké rodiče údajně rozhodli unést. "Evropský zatykač byl vydán 7. července a 15. července jsme je zadrželi," řekla mluvčí.

V současné době je dítě v péči brněnských lékařů. V dětské nemocnici prodělalo mnoho vyšetření včetně toxikologického a výsledky dopadly velice dobře, řekla Dagmar Zouharová z Fakultní nemocnice Brno. Dodala, že chlapec neměl ani opruzeniny.

Rodičům hrozí až osm let vězení

V zařízení zatím zůstane, byť to jeho zdravotní stav nevyžaduje. "Prozatím nevíme, kdo má zákonné oprávnění dítě převzít," řekla. Podle Kopecké byl opatrovník, který by si měl chlapečka v ČR vyzvednout, v Dánsku již ustanoven.

"Rodiče jsou v policejní cele a čekají, zda na ně nebude uvalena vydávací vazba," doplnila mluvčí. Podle ní hrozí v Dánsku rodičům za údajný únos až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám