Hlavní obsah

Policie: na koncertě skinů žádná rasistická hesla nezazněla

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na nahrávkách pořízených na koncertě příznivců hnutí skinheads 9. dubna 2005 v Hostěnicích na Brněnsku není nic, co by bylo v rozporu se zákonem a účinkující kapely se nedopustily trestného činu.

Foto: Archiv, Právo

Policisté kontrolují návštěvníky koncertu skinheadských kapel.

Článek

Vyplývá to ze znalecké expertízy Kriminalistického ústavu v Praze, jehož odborníci posuzovali nahrávku, kterou pořídili policisté na koncertu i nahrávku, kterou policie jako důkazní materiál zabavila antifašistům.

"Podle závěru Kriminalistického ústavu v Praze není na nahrávce zástupců občanského sdružení Tolerance a občanská společnost nic závadného. Jsou tam slyšitelná jen slova: Pod bílým praporem, bolševická propaganda a pak bude v rakvi bolševickej smrad. Věta: Nedáme Židům žádnou šanci, na kterou upozorňovali zástupci hnutí, tam není," uvedl ředitel policie pro Brno - venkov Bohumil ŠImek.

Na záznamu je nečitelný hluk

Podle znaleckého posudku kriminalistického ústavu je na záznamu sotva něco slyšet, protože vše přehlušuje telefonování a hluk ze sálu. Při posuzování použili specialisté počítačový systém na odfiltrování šumu, aby bylo možné posoudit, co kdo říká. Žádná technika však nedokázala rozluštit slova, která účinkující zpívali.

Závěry odborníků o společenské neškodnosti pak potvrdil i soudní znalec Miroslav Mareš. Ten uvedl, že na textu, který se podařilo rozklíčovat odborníkům v kriminalistickém ústavu, není nic společensky závadného, protože tam není žádná zmínka proti židovskému etniku. "Mohu potvrdit, že jsem se v tomto duchu vyjádřil a není tam nic společensky závadného. Blíže se k tomu nemohu vyjádřit, protože případ není ještě odložen," řekl Právu Mareš.

Kriminalistický ústav se případem zabýval po té, co aktivisté hnutí Tolerance a občanská společnost podali trestní oznámení na jednu z kapel, která se účastnila koncertu skinheads v Hostěnicích. Podle nich totiž kapela Impérium zpívala text, který je urážlivý a rasistický a objevila se v něm slova "Nedám Židům žádnou šanci... bolševickej smrad".

"Po dohrání písně jsem odešel od místa koncertu asi 100 metrů, pustil záznam před redaktorkami TV Prima a TV Nova. Jelikož i ony společně s kameramanem TV Prima text rozpoznaly, šel jsem společně s kolegyní poskytnout nahrávku veliteli zásahu a informovat jej o našem pořízeném záznamu," uvedl Ondřej Cakl z hnutí Tolerance.

Závěry posoudí státní zástupce

Po zajištění videokazety, kterou policisté na pokyn státního zástupce členům hnutí odebrali, skončila nahrávka v zapečetěné obálce, která putovala do Kriminalistického ústavu v Praze ke zkoumání. "Naším postupem se zabývalo i Policejní prezídium v Praze, které neshledalo žádné pochybení v našem postupu při koncertu.

Sama kolegyně Ondřeje Cakla navíc v protokolu podepsala, že nic neslyšela a slova, která měla zaznít, jen slyšela od něj," poznamenal Šimek. Případ budou policisté ještě konzultovat se státním zástupcem a teprve pak se rozhodne o jeho dalším osudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie při koncertu skinů nezasahovala

Zhruba 150 příznivců hnutí skinheads se v sobotu večer sešlo na dlouho utajovaném koncertu v restauraci v Hostěnicích na Blanensku, kde měli domluvené...

Výběr článků

Načítám