Hlavní obsah

Policie provedla velký zátah proti ilegálním přistěhovalcům

Právo, Novinky, lek,tyš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Tisíce osob kontrolovala minulý týden ve čtvrtek a v noci z pátku na sobotu cizinecká a pohraniční policie. Hledala především přistěhovalce, kteří v Česku pobývají nelegálně. Desítky lidí byly vyhostěny.

Foto: Lázně Luhačovice

Řezbářské sympozium

Článek

"Akce probíhala na celém území republiky, včetně hranic, kde jsme kontrolovali vozy jedoucí do republiky i naopak," uvedla mluvčí cizinecké policie Klára Krejčí. Podle ní jen v Praze a ve středních Čechách policisté zkontrolovali zhruba tisíc lidí. Zajistili dvě celostátně hledané osoby a zjistili tři trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí.

"Šlo o třetí zátah tohoto pololetí, který se uskutečnil ve dvou etapách. První 25. 11. a druhá v noci z 26. na 27. 11.. Druhá část byla například v Praze zaměřena na noční život, na herny, bary, ubytovny a nádraží," upřesnila Krejčí.

V metropoli a středních Čechách předvedli na policejní služebny 38 lidí, 20 osob bylo vyhoštěno z ČR. Policisté se snažili najít především cizince, kterým skončila turistická víza nebo žádná nemají.

V Brně kontrolovali i mladistvé

V moravské metropoli policisté spojili celorepublikový zátah se svým vlastním. Zhruba pět stovek brněnských policistů a posil z ostatních okresů jižní Moravy se z pátku na sobotu zapojilo do akce "Artur".

V Brně zkontrolovali více než 1700 osob a přes tisícovku aut. Uložili blokové pokuty za 97 800 korun a dalších 32 400 korun budou muset uhradit "hříšníci" formou složenek. Právu to řekl mluvčí brněnského policejního ředitelství Mojmír Popp.

Policisté kontrolovali auta, nalévání mladistvým, klid v brněnských ulicích nebo ubytovny. "Ve čtyřiadvaceti případech nalévali číšníci alkohol dospívajícím, policisté také dopadli devět podnapilých řidičů a zadrželi osm pachatelů trestných činů," zpřesnil výsledky akce Popp.

Podle předběžných výsledků měli řidiči při silničních kontrolách nejvážnější problémy s rychlou jízdou a špatným technickým stavem vozidel. Nejtěžším trestným činem bylo výtržnictví a útok na veřejného činitele, kterého se dopustil čtyřiadvacetiletý opilý mladík v nonstop obchodě s potravinami na ulici Veselá v Brně. Výsledky celorepublikové akce by měly být známy dnes.

Související témata:

Výběr článků

Načítám