Hlavní obsah

Policie hledá autora dopisu, který označil vraha

Policie hledá svědka, který by mohl pomoci s usvědčením vraha osmnáctiletého číšníka. Vrah ho ubodal v hospodě na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně v prosinci 2001. Kriminalisté až letos v červnu z vraždy obvinili třiačtyřicetiletého muže. Na objasnění případu se podílel speciální policejní tým Tempus, který se zabývá nevyřešenými případy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

Zmíněný svědek napsal tři roky po vraždě rodině číšníka dopis, v němž pachatele vraždy označil. Neznámý člověk v září 2004 sdělil, že má zásadní informace k vraždě, jež rodině předá utajeným způsobem. Nechal vzkaz v krabičce od cigaret značky Petra, která byla nalepená v odpadkovém koši v zámeckém parku ve Vizovicích.

V dopise uvedl, že dotyčná či dotyčný po vraždě koupil mobilní telefony, které při ní pachatel odcizil, o čemž prý původně nevěděl.

Pokud tato osoba zakoupila mobilní telefony, které pocházely z trestné činnosti, jedná se o podezření ze spáchání trestného činu podílnictví, nyní je tento skutek již promlčený
Roman Kafka, státní zástupce

„Poté byla osoba ve výkonu trestu odnětí svobody, a když se z něj vrátila, byla šokována tím, že pachatel vraždy chodí stále po svobodě a policii uniká. Sama sebe tato neznámá osoba označila za lumpa, který ale nebude tolerovat zločin, jako je surová vražda mladého chlapce. Proto označila rodině poškozeného a policii popis pachatele vraždy a jeho jméno, osobu, od níž koupila mobily z vraždy,“ řekl státní zástupce Roman Kafka.

Svědkovi trest mu nehrozí

Policii se tehdy pisatele dopisu nepodařilo najít. „Proto se nyní obracíme na tuto osobu, případně na jiné osoby, kterým je známa její totožnost, aby se bez obav obrátily na Krajské státní zastupitelství v Brně, pobočku ve Zlíně či kterýkoliv policejní orgán. Pomohou s objasněním mimořádně závažného trestného činu,“ vyzval Kafka.

Podle Kafky pisateli dopisu nehrozí žádný postih. „Pokud tato osoba zakoupila mobilní telefony, které pocházely z trestné činnosti, jedná se tedy o podezření ze spáchání trestného činu podílnictví, je třeba říci, že nyní je tento skutek již promlčený,“ dodal státní zástupce.

Obviněný je ve vazbě

Číšníka našla v roce 2001 bez známek života za barem žena, která přišla do hospody U Jelínka uklízet. Z podniku zmizela tržba a některé věci. Pachatele se kriminalistům najít nepodařilo, neměli dostatek důkazů.

Obviněný byl již před lety mezi podezřelými, díky novým poznatkům ho policie obvinila až po letech. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu 12 až 15 let nebo i výjimečný trest. Muž odmítá vypovídat, nyní je ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám