Hlavní obsah

Policie: Exstarosta Pačejova čachroval se státními penězi

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Do opletaček se zákonem se dostal bývalý starosta Pačejova na Horažďovicku Miloslav Průcha (nezávislý). Policisté ho začali trestně stíhat za to, že ve funkci prvního muže obce čachroval se státními penězi. Teď mu hrozí několikaleté vězení.

Foto: archiv TDC

Známá funky-soulová kapela Top Dream Company zahraje 15. května v pražském klubu La Loca.

Článek

Klatovská státní zástupkyně Jiřina Vítovcová ve středu potvrdila, že exstarosta byl obviněn z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a úvěrového podvodu. Vyšetřován je na svobodě.

"Použil miliónovou dotaci v rozporu s podmínkami, za které ji obec od státu získala," upřesnila Vítovcová. Konkrétně šlo o to, že před čtyřmi lety obec dostala ze státní kasy příspěvek určený ke koupi objektu pro sociální účely od zdejšího zemědělského družstva, které bylo v té době v likvidaci.

Třiašedesátiletý starosta, který v čele zastupitelstva působil 12 let, ale peníze použil jako zálohu na nákup pohledávek vůči družstvu. Z jakého důvodu, to je předmětem vyšetřování. Podle jedné z verzí byl exstarosta napojen na někdejšího likvidátora družstva. Obec musela později peníze vrátit finančnímu úřadu.

Penále odpuštěno

"Museli jsme sáhnout do peněz, které jsme měli připraveny na stavbu kanalizace. Pro obec s ročním rozpočtem šest miliónů korun to byla dost velká rána. To se mi ještě podařilo uprosit ministra financí, aby nám odpustil penále, které dělalo 840 tisíc korun," konstatoval současný starosta Vladimír Smolík (nezávislý), který Průchu nahradil v roce 2002.

O stíhání Průchy neměl ani ponětí. "Vím jen, že to vyšetřovala policie, která dostala podnět z finančního úřadu. Já bych z toho zase nedělal hrdelní zločin. Sám sebe neobohatil. Naštěstí obec vrátila jen to, co dostala a nemusí platit sankce," prohlásil Smolík.

Nechce zaplatit za nabourané auto

Komentovat jednání svého předchůdce ale příliš nechtěl. "Máme spolu osobní spory. V minulosti mě tahal po soudech za na cti utrhání, když jsem o něm veřejně řekl, že jako starosta obci prošustroval peníze. Navíc teď na něho připravujeme žalobu, protože obci dluží peníze a odmítá je vrátit. Naboural služební auto a zastupitelstvo mu uložilo, aby třetinu nákladů z opravy zaplatil. Místo šestnácti uhradil pouze tři tisíce korun a zbytek nechce zaplatit," uzavřel Smolík.

Obviněný Miloslav Průcha nebyl ve středu celý den k zastižení, aby se mohl k obvinění vyjádřit.

Související témata:

Výběr článků

Načítám