Hlavní obsah

Policie dopadla gang vykradačů kostelů

Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pět mužů, důvodně podezřelých z organizovaného vykrádání kostelů a hřbitovů, zadrželi tento týden východočeští policisté. Pachatelé mají zřejmě na svědomí více než 80 případů krádeží starožitností v celkové ceně asi 14 miliónů korun.

Foto: HZS Zlínského kraje

Motocykl po nehodě.

Článek

V organizované skupině jsou čtyři muži ve věku 26 až 39 let ze severních Čech a pětapadesátiletý cizinec. "K jeho zadržení došlo na našem území v době, kdy si přijel pro odcizené předměty," uvedla mluvčí východočeské policejní správa Iva Marková. Podle jejích slov operoval gang zejména loni a letos po celém území republiky.

Kradl dřevěné a pískovcové sochy i další sakrální předměty z kostelů, kaplí, hřbitovů i volných prostranství. "Velké škody pachatelé způsobili také poškozením dalších věcí a zařízení," řekla Marková. Na dopadení pachatelů se podíleli také jihočeští a severočeští policisté, zapojila se i policie rakouská.

Prodával lup v Rakousku

Cizinec působil jako překupník, který ukradené věci převážel do Rakouska k dalšímu prodeji. Drtivá většina krádeží, celkem 46, se stala ve východních Čechách.

"Většinou se jednalo o Jičínsko, ale pachatelé postupně navštívili všechny okresy. Hlavní organizátor vytipoval vhodná místa a objekty. Po krádeži zajistil místo k uložení věcí do té doby, než se uskutečnil jím sjednaný prodej překupníkovi a odvoz starožitností za hranice. Ze získaných peněz pak vyplatil odměny třem společníkům, kteří krádeže prováděli," uvedla Marková.

Trojice zlodějů byla obviněna z trestného činu krádeže a poškozování cizí věci, hlava gangu navíc i z organizování trestné činnosti. Cizinec uslyšel obvinění z pomoci k trestnému činu krádeže. Soud rozhoduje o uvalení vazby na všechny zadržené.

"Hrozí jim, podle míry podílu, až dvanáct let odnětí svobody. Není vyloučeno, že během vyšetřování dojde ještě k rozšíření obvinění i k trestnímu stíhání dalších osob," dodala Marková.

Reklama

Výběr článků

Načítám