Hlavní obsah

Policie chce dál vyjednávat s libereckým vyděračem

Novinky, Pavel Blažek, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, LIBEREC

Policie je rozhodnuta vyjednávat s libereckým vyděračem, který hrozí otrávením vody pokud nedostane deset milionů. Současně však vodní zdroje v kraji střeží vodohospodáři i ozbrojení specialisté. Původní požadavky vyděrače se ukázaly jako nesplnitelné.

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Očekáváme, že nám anonymní pachatel sdělí podmínky. Původní byly nesplnitelné. Pachatel se domáhal v dopise odeslaném z Rynoltic složení deseti milionů na předem určené místo. Ten však byl doručen v úterý a ještě týž den do šesti večer měly být peníze složeny. To nebylo technicky možné. Rozhodli jsme se vyjednávat a očekáváme, že nám sdělí nové a uskutečnitelné podmínky," řekl ve čtvrtek Právu o rozhodnutí policie vyjednávat náměstek policejního prezidenta Petr Želázko.

Podle policistů však nelze vyloučit, že se vyděrač, pokud své hrozby myslí vážně, pokusí otrávit vodu v některé ze studní, kterou mají lidé u svých domků. I z tohoto důvodu je prý vyjednávání nutné.

Studny se nepoužívají

Starosta Rynoltic František Kačina (nez.) o reálnosti tohoto nebezpečí dost pochybuje. "V obci i okolí studny totiž nikdo nepoužívá. Naštěstí nejsou v provozu, všichni jsou napojeni na vodovodní řad. Že s anonymem chtějí vyjednávat, nám policisté neřekli, ale tuším, že určité kroky podnikají.

Pokračujeme v informování veřejnosti, zpráva se tady rychle rozkřikla, předpokládám, že už to ví tak 95 % našich obyvatel. Kdyby se náhodou něco stalo, urychleně bychom je informovali jednak rozhlasem a také osobními návštěvami," řekl Právu včera Kačena.

Ohrožené vodojemy jsou podle něj umístěny mimo obec v polích a blízko lesů. "Všiml jsem si, že pracovníci vodáren i policisté je jezdí pravidelně kontrolovat, sám jsem ale až k vodárně nejel," dodal starosta.

Také Jitka Žebrová z osady Jitravy, která pod Rynoltice spadá, Právu potvrdila, že vodojemy jsou pod bedlivou kontrolou. "Policisty jsem už viděla nejméně dvakrát. A šli zřejmě kontrolovat vodojem," líčila Právu Žebrová, jejíž dům se podle ní nachází necelých 300 metrů od jedné z vodáren.

Reklama

Výběr článků

Načítám