Hlavní obsah

Policie autora nelegální nahrávky Kajínkova soudu nevypátrala

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Policejním detektivům se nepodařilo vypátrat špióna, který 8. března tajně pořídil nahrávku porady senátu plzeňského krajského soudu v den zamítnutí obnovy procesu s dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem. Nelegální audio záznam z neveřejné porady, na které předseda senátu Tomáš Bouček označil svědky i odsouzeného za verbež, odvysílala televize Nova.

Článek

"Kriminalisté ani nezjistili, jakým způsobem byla nahrávka v soudní síni pořízena. Případ jsme proto tento týden odložili," řekla v úterý Právu Veronika Benediktová z berounského ředitelství policie. Pokud by policie člověka, který tajnou nahrávku pořídil, odhalila, hrozilo by mu podle Benediktové stíhání za trestný čin zasahování do nezávislosti soudu.

Soudce se proti reportérům ohradil

Právě soudce Bouček po zveřejnění nahrávky podal trestní oznámení na neznámého pachatele s tím, že jednání senátu bylo tajné. Ohradil se také proti tvrzení televizních reportérů, že hrubě ovlivňoval poradu senátu, působil na přísedící a že bylo rozhodnuto ještě před závěrečnými řečmi.

"Ta porada neproběhla před hlasováním o obnovení procesu, ale v okamžiku, kdy jsme se domlouvali, zda senát povolí další důkazy. Celé jednání se odehrálo ještě před závěrečnými řečmi a teprve pak proběhlo hlasování," prohlásil Bouček. Proto také na novináře podal trestní oznámení pro pomluvu. "Vyšetřování této věci ještě není skončené," řekla k tomu Benediktová.

Nahrávka od zdroje přítomného na jednání

Propírané poradě senátu byl tehdy přítomen Bouček, dva přísedící a zapisovatelka. Bouček už dříve sdělil, že za přísedící i zapisovatelku dá ruku do ohně. "Vylučuji, že by kdokoli z těchto lidí pořídil ten záznam. Ta porada se uskutečnila uprostřed jednání. Je možné, že v jednací síni zůstaly kabáty na věšáku.

Při kvalitě a velikosti dnešní záznamové techniky ji mohl někdo nechal v jednací síni," uvedl před časem Bouček. Podle vyjádření zástupce televize Nova získali její reportéři nahrávku od zdroje, který byl přítomen u soudního jednání. "Podrobnosti o tom člověku nám ale neřekli," reagovala na to Benediktová.

Březnové rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, kterým byla Kajínkova žádost o obnovení procesu zamítnuta, potvrdil v červenci Vrchní soud v Praze. O měsíc později odstupující ministr spravedlnosti Pavel Němec podal ve prospěch vězně, který si odpykává doživotní trest ve Valdicích, stížnost pro porušení zákona. O Němcově stížnosti rozhodne Nejvyšší soud.

Reklama

Související články

Soudci se vyloučili z kauzy Kajínek

Senát Krajského soudu v Plzni, který rozhodoval ve věci obnovy řízení odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka v úterý rozhodl o tom, že všichni jeho...

Výběr článků

Načítám