Hlavní obsah

Policejní sklady se plní načerno drženými zbraněmi

Novinky, Patrik Biskup
PLZEŇ

Už desítky nelegálně držených zbraní odevzdali od začátku roku na policii lidé v západních Čechách v rámci amnestie, která souvisí s novým zákonem o zbraních a střelivu platným od ledna letošního roku.

Foto: Lenka Vozková
Článek

Lidé, kteří načerno vlastní pistole, pušky či jiné palné zbraně a včas je odevzdají do konce června, nemusejí mít obavy, že budou trestně stíhání za nedovolené ozbrojování. Možnost beztrestného odevzdání zbraně využily na území Plzeňského a Karlovarského kraje tři desítky osob.

"Celkem evidujeme 60 zbraní a 42 částí ke zbraním jako jsou samostatné hlavně, uzávěry či bubínky. Nejvíce zbraní, čtvrtinu z celkového počtu, odevzdali lidé na Klatovsku. Následují okresy Karlovy Vary, Plzeň-jih, Plzeň-město a Plzeň - sever. Naopak v okresech Tachov, Sokolov a Cheb mají v kolonce odevzdané zbraně prozatím nulu," řekla mluvčí západočeských policistů Jolana Číhová.

Většina zbraní prý ležela na půdě

Jak dodala, zájemci, kteří zbraně odevzdají, dostanou potvrzení a do dvou měsíců mohou požádat o vydání všech dokladů potřebných k legálnímu držení zbraně. Podle vedoucího oddělení zbraní, střeliva a výbušnin klatovského policejního ředitelství Oldřicha Olšana většina lidí, kteří přišli zbraně odevzdat, tvrdí, že je našli na půdě.

"My to nějak nijak nezpochybňujeme ani nepřezkoumáváme. Všechny odevzdané zbraně půjdou na balistickou expertízu abychom vyloučili, že s nimi nebyl spáchán nějaký zločin," dodal.

Sběratelská rarita

Mezi odevzdanými zbraněmi převažují podle Olšana především starší, válečné zbraně, a to hlavně z druhé světové války.

"Podle vyražené říšské orlice většinu z nich používali němečtí vojáci. Podle svědků totiž příslušníci Wehrmachtu, kteří po skončení války prchali z Klatovska, hromadně vyhazovali zbraně na ulice. Máme tady i jednu sběratelskou raritu, kterou je pistole od již zaniklého belgické výrobce FN přezdívaná Feny," uzavřel policejní důstojník.

Během předchozí zbrojní amnestie v roce 1996 přijali klatovští policisté celkem 78 nelegálně držených zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám