Hlavní obsah

Polák, který zavinil střet s pendolinem ve Studénce, zůstává ve vazbě

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín
Aktualizováno

Okresní soud v Novém Jičíně ponechal ve vazbě polského řidiče kamiónu Slawomira Wojciecha Sondaje, který v červenci vjel ve Studénce na Novojičínsku na železniční přejezd, na kterém svítila výstražná červená světla. Závory ho uvěznily a do jeho kamiónu narazilo pendolino. Při nehodě zemřeli tři lidé, dalších takřka 20 se zranilo a škoda jde do desítek miliónů korun.

Nové záběry po srážce pendolina s kamiónem z kamer na nádraží ve StudénceVideo: TV Nova

 
Článek

„Zůstává ve vazbě,“ potvrdil Novinkám soudce novojičínského soudu Jaromír Pšenica s tím, že hlavní líčení je nařízeno na středu 27. ledna. Polský šofér tak zůstane za mřížemi až do zahájení soudu.

Padesátiletý Polák vjel ve středu 22. července dopoledne na přejezd ve Studénce. Při cestě z Polska do Maďarska se snažil vyhnout placení mýtného a zabloudil. Na přejezd vjel ve chvíli, kdy závory ještě nebyly dole, ale blikalo červené světlo. S kamiónem, na kterém převážel 17 tun plechu, následně uvízl mezi závorami.

Do auta narazilo pendolino mířící z Ostravy do Prahy. Následky srážky byly tragické. Tři lidé zemřeli, dalších osm utrpělo vážná zranění včetně strojvůdce, který přišel o nohu. Škoda dosáhla přibližně 40 miliónů korun. Policisté obvinili řidiče z obecného ohrožení z nedbalosti a vzhledem k výši následků mu hrozí 3–10 let za mřížemi.

Reklama

Související články

Prohlédněte si zdemolované pendolino zevnitř

Havarované pendolino opustilo v pátek odpoledne železniční depo v Bohumíně a zamířilo do Prahy. Souprava pojede sníženou rychlostí 40 kilometrů za hodinu a do...

Výběr článků

Načítám