Hlavní obsah

Na útěku z uprchlického zařízení už je jen jeden cizinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balková
Aktualizováno

Policie pátrá po posledním cizinci, který v úterý utekl ze záchytného zařízení v Balkové na severním Plzeňsku. Celkem z areálu zmizelo třináct lidí, šest z nich policie zadržela ještě před půlnocí, dalšího ve středu dopoledne. Odpoledne pak dalších pět. Jak se podařilo uprchlíkům, původem převážně ze severní Afriky, uniknout, zatím není zřejmé.

Pátrání po cizincích ze záchytného zařízeníVideo: Aktu.cz

 
Článek

O pokračující akci ve středu informovala policie na Twitteru s tím, že k 16:30 pátrala už jen po jednom uprchlíkovi.

Není známo, jak se cizincům podařilo utéct. „Jak k celé situaci došlo, je zatím předmětem šetření,“ řekl ČTK mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Policie s vrtulníky hledá Afričany, kteří utekli ze záchytného zařízení na Plzeňsku

Krimi

Podle mluvčího je jasné pouze to, že cizinci „překonali vnitřní perimetr zajištění záchytného tábora“ a že se při útěku nikdo nezranil.

Podle úterního vyjádření policie běženci v Balkové čekali na správní vyhoštění do země původu; nejednalo se o lidi podezřelé z trestných činů.

Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl v Balkové vzniklo v roce 1998 v bývalém objektu střední policejní školy, který byl ještě předtím využíván jako stálá škola v přírodě. Svému současnému účelu slouží s přestávkami, jsou zde ubytovaní jen muži, kterých je tam zhruba šedesát.

Policejní záběry z pátrání po uprchlých cizincích Video: Policie ČR

Chod areálu zajišťuje Správa uprchlického zařízení ministerstva vnitra, o bezpečnost uvnitř se stará smluvní bezpečnostní agentura. Podle mluvčího Správy uprchlických zařízení Jana Pirocha se nasazení členů bezpečnostní agentury přizpůsobuje aktuálnímu počtu umístěných cizinců.

Pátrání po cizincích v okolí BalkovéVideo: Pavel Jaňurek

Současný útěk je největší za poslední léta. „Od roku 2015, kdy jsme zařízení převzali, se taková situace nestala. V součinnosti s policií učiníme kroky, abychom minimalizovali opakování situace,“ uvedl Piroch.

Foto: Aktu.cz

Pátrání po cizincích ze záchytného zařízení

Nelegální migrace v ČR vzrostla 0 160 procent, drtivá většina utečenců míří do dalších zemí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám