Hlavní obsah

Pokladník si přilepšoval z kasy vojenských špiónů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Dva roky využíval armádní peníze jako soukromou záložnu pokladník ze štábu vojenského obranného zpravodajství Zdeněk Rys. Když manko narostlo na bezmála půl miliónu korun, spadla klec.

Článek

Když si chtěl Rys povyrazit, sáhl jednoduše do vojenské kasy a vzal si tolik peněz, kolik zrovna potřeboval. Nejdříve chybějící peníze vracel zpátky, aby nikdo z nadřízených nic nepoznal. Ale časem nebylo z čeho vracet.

Policisté navíc zjistili, že osmatřicetiletý praporčík podváděl také při sjednávání půjček u různých peněžních ústavů. Za zpronevěru a úvěrový podvod ho v úterý potrestal plzeňský soud dvanáctiměsíčním trestem s podmínečným odkladem na tři roky. Rys navíc nesmí podle verdiktu soudu vykonávat v budoucnu žádnou funkci spojenou s hmotnou odpovědností a má povinnost veškerou škodu uhradit.

"Soud měl za prokázané, že svěřené peníze si přisvojil právě obžalovaný. K čemu je použil, to už se nepodařilo objasnit," řekl samosoudce Josef Prach.

Rysovo kolegové i nadřízení u soudu potvrdili, že bylo prakticky vyloučené, aby se do trezoru nebo pokladnice dostal někdo jiný než příslušný pokladník. Navíc Rys podle svědků žádal největší finanční hotovost než ostatní pokladníci a bylo obtížně od něho získat doklady o proplacení náhrad vojákům. 

Ztrátu peněz k kasy vojenských špiónů oznámil velitelům sám Rys. "Při hlavním líčení uvedl, že si to nedokázal vysvětlit. Připustil, že se mu peníze ztratily několikrát. Nikomu prý nic neřekl, protože věděl, že stejně jako zodpovědný pracovník by musel chybějící částky uhradit a ještě by ho propustili. Tak to doplňoval ze svého prostřednictvím úvěrů nebo z peněz utržených z prodeje auta a zemědělského pozemku. Když už neměl čím schodek zahladit, tak oznámil, že mu tyto prostředky chybí," konstatoval soudce.

Ten při výměře trestu na spodní hranici trestní sazby zohlednil Rysův dosavadní bezúhonný způsob života, a to, že se zavázal splácet armádě zpronevěřené peníze.

Rys, který je už dva roky postavený mimo službu, se hájil sám bez advokáta. "Odsoudili mě na základě nějakých domněnek. Tak to funguje na vojně - když nemají viníka, vyberou si toho, kdo k tomu má nejblíže," prohlásil po odchodu ze soudní sině, kde se po vyhlášení rozsudku okamžitě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám