Hlavní obsah

Podvodníkům s leasingem rozdal soud 20 let vězení

Právo, pko
Brno

Jak si pořídit nové auto a přitom za něj nikdy nezaplatit ani korunu? Skupina čtyř podvodníků se rozhodla tuto otázku zodpovědět po svém, na falšované doklady nakoupili na leasing zánovní vozidla, ale žádné splátky neplatili. Krajský soud v Brně za to v pátek čtveřici poslal celkem na dvacet let za mříže.

Článek

Na celé akci podle soudu spolupracovali Leoš Kuba, který stráví šest let ve vězení, Tomáš Plesník, jež byl potrestán pěti roky žaláře a Libor Karásek, který od soudu odešel s pěti lety za mřížemi. Plesník jako obchodník s Peugoty oslovil leasingovou společnost s nabídkou výhodného obchodu.

Jedna z jeho známých firem měla mít totiž zájem o auta na leasing. To byla chvíle pro Kubu a Karáska, kteří se při leasingovém jednání s falešnými doklady prezentovali jako zástupci oné společnosti. Obchod proběhl a muži nakoupili celkem pět aut za 4,5 miliónu korun. „Splátky ale nikdy nesplatili a vozidla dále použili blíže nezjištěným způsobem,“ prohlásil ve verdiktu soudce Miloš Žďárský.

Stejnou metodu se rozhodl vyzkoušet i známý vykutálených podvodníků Aleš Sobel, který má ve vězení strávit pět let. Na falšované doklady o firmě nakoupil pásovou pilu a luxusní Mercedes v hodnotě něco přes milión korun. Leasingová společnost za věci neviděla ani korunu.

Hlavním důkazem je výpověď úvěrové pracovnice

„Zásadním důkazem byla výpověď úvěrové pracovnice, která s obžalovanými jednala. Podpisy na smlouvách nebyly podpisy skutečného jednatele firmy, podle znalce je podepisoval obžalovaný Karásek,“ vysvětlil soudce Žďárský.

Své známé s sebou stáhl Kuba, který se na policii částečně přiznal. Ostatní zarputile popírali jakékoli protiprávní jednání. „Nemám s tím nic společného,“ několikrát soudu zopakoval Karásek. „Já jsem dodával auta, nemám žádný závazek ani dluh, nic jsem nepadělal,“ tvrdil zase Plesnik.

Celým případem se bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci, dva z obžalovaných se totiž hned na místě proti verdiktu odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám