Hlavní obsah

Podvodník chtěl získat 260 miliónů, ohrozil by i výrobu Hyundai v Nošovicích

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Šestadvacetiletého podnikatele z Českého Těšína obvinila policie z pokusu o více než čtvrtmiliardový směnečný podvod na jednoho z korejských dodavatelů nošovické automobilky Hyundai. V pondělí o tom informovalo vedení odboru hospodářské kriminality severomoravské policie.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

Obviněný muž zaslal do firmy takzvanou předžalobní upomínku, přiložil kopii padělané směnky a předstíral, že za ní stojí půjčka ve výši 260 miliónů korun, které měl převzít jeden ze statutárních zástupců firmy.

V dopise vyhrožoval, že pokud firma směnku neproplatí, obrátí se na soud. „Pokud by se pachateli podařilo směnku u soudu uplatnit, což reálně hrozilo, znamenalo by to pro korejskou firmu likvidaci. Ohrožena by tak byla i výroba v automobilce,“ uvedl vyšetřovatel případu Jiří Jícha. Vysvětlil, že soud v podobných případech zkoumá pouze formální náležitosti směnky, nikoliv to, zda dluh skutečně existuje.

Policie byla požádána o pomoc před deseti dny.. „Na objasnění pracoval tým jedenácti kriminalistů. Pachatel nabídl představitelům firmy i osobní setkání, které policie monitorovala. Minulé pondělí byl zadržen. Jde o muže, který podniká na živnostenský list,“ uvedl Jícha.

Dodal, že mladík nemá ke korejské firmě žádný vztah a vzor podpisu pravděpodobně získal z veřejně přístupných zdrojů. Policie odmítla zveřejnit, která firma měla být tou poškozenou. Nechce ani říct, jakým způsobem se obviněný hájí a zda byl skutečně tak naivní, aby předpokládal, že může peníze skutečně dostat. Obviněnému hrozí v případě odsouzení trest od 10 do 15 let. Policie ho stíhá pro trestné činy padělání a pozměňování peněz a také pro pokus o podvod.

Podvody byly už dříve

Odhalená kauza není prvním případem, kdy se Češi snažili neoprávněně obohatit na úkor korejských dodavatelů anebo dokonce přímo na společnosti Hyundai. Před rokem soud vyměřil bývalému asistentovi vedení Hyundai Tomáši Štefanovi dva a půl roku vězení s pětiletou podmínkou za to, že svým nadřízeným zpronevěřil téměř 700 tisíc korun.

Bývalý asistent vedení automobilky, který se u Korejců těšil velké důvěře, vybral od několika manažerů peníze s tím, že zařídí převoz jejich automobilů do Evropy, zaplatí clo a zákonné pojištění. Nic z toho ale nezařídil a peníze si nechal pro sebe. Ihned poté, co se na podvod přišlo, musel z automobilky odejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám