Hlavní obsah

Podvodníci vyberou každý týden peníze z deseti až patnácti účtů

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tytam jsou doby, kdy si stačilo hlídat peněženku v kapse. V současné době specializovaný Finanční analytický útvar (FAÚ) řeší týdně až 15 případů, kdy podvodník vybere peníze přímo z účtu své oběti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dobrou zprávou je, že vyšetřovatelé z FAÚ dokážou peníze podvedených často zachránit, a to i poté, co je odešlou ze svého konta.

„Útvar se setkává s řadou forem podvodného jednání. Od jednoduchých vylákání finančních prostředků pod záminkou dodání zboží, provedení práce či služeb přes falešné e-mailové zprávy o změně účtu až po vysoce sofistikované pojistné, úvěrové a dotační podvody. Částky se nejčastěji pohybují v řádech tisíců, maximálně desetitisíců eur,“ řekl Právu Michal Žurovec z ministerstva financí, pod něž FAÚ spadá.

Vyšetřovatelům se daří nižší, ale i opravdu nezanedbatelné částky zachraňovat předtím, než se zloděj i s penězi vytratí.

Zachránili 270 miliónů

„Finanční prostředky se daří velice často zajišťovat na účtech pachatelů, popřípadě jsou díky preventivní činnosti FAÚ dokonce vraceny poškozeným ještě před připsáním na pachatelův účet. Týdně nyní útvar takových případů eviduje přibližně deset až patnáct,“ popsal praxi Žurovec.

Mezi sofistikovanější a výnosnější podvody patří útoky na firmy, kterým například podvodníci zašlou fakturu, jejíž úhradu požadují na účet, jejž si založili speciálně pro tento nekalý účel.

„I takovouto sofistikovanou trestnou činnost se specializovanému útvaru daří odhalovat. V první polovině letošního roku se FAÚ například zabýval pěti souvisejícími případy, kdy zajistil finanční prostředky v přepočtu za téměř 270 miliónů korun,“ prozradil redakci Žurovec s tím, že tuto mnohamiliónovou záchranu kvůli probíhajícímu vyšetřování nemůže více komentovat.

Falešné faktury

V posledních měsících si účty otevírané u českých bank jen za účelem elektronického lupu obzvláště oblíbili i cizinci. Na tuzemské právní firmy se obracejí zoufalí zahraniční podnikatelé, které obelstili falešní dodavatelé a jejich peníze skončily na účtech v České republice, o níž často ani netuší, kde leží.

Podle informací Práva vypadá praxe asi tak, že pachatel například z Nigérie či Lotyšska si založí účet u české banky a odešle třeba americké firmě fakturu jako falešný dodavatel. Smutný konec příběhu je pak ten, že hbitý podvodník má u českého účtu zřízený e-banking, a když mu přijde oznámení o transferu peněz, hned je převede do své domovské banky a vybere.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám