Hlavní obsah

Podváděli, aby měli nemocenskou, obvinila policie partnery ze Šumperska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté podezřívají partnerskou dvojici ze Šumperska, že podváděla, aby získala nemocenskou. Muž a žena se přitom vzájemně zaměstnávali. Právo o tom v pátek informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Loni v říjnu podle mluvčí zaměstnala žena na dobu určitou na pozici marketingového specialisty svého přítele jako jediného zaměstnance firmy na dobu určitou, a to do konce ledna letošního roku.

„Po čtrnácti dnech v zaměstnání mu byla ale vystavena neschopenka pro bolesti zad, která byla ukončena posledního února. Jako podklad pro výplatu dávky nemocenského pojištění byl zaměstnavatelkou, přítelkyní muže, doložen pravděpodobný příjem, který při měsíční mzdě 46 tisíc korun odpovídal dennímu vyměřovacímu základu ve výši 1533 korun,“ uvedla mluvčí.

Pracovníci úřadu poskytující dávky ale podle ní následně zjistili, že se oba podnikavci vzájemně a opakovaně zaměstnávají ve firmách, kde vystupují buď jako společníci, nebo jednatelé.

„Dej sem peníze, nebo tě zabiju!“ hrozila pěstí žadatelka o dávku úřednici v Přerově

Krimi

„Pracovní smlouvy uzavírali vždy krátce předtím, než začali uplatňovat nárok na dávku nemocenského pojištění tak, aby se počítala z takzvaného pravděpodobného příjmu, a nikoliv ze skutečně zúčtovaného platu,“ konstatovala Zajícová.

Až na jednu výjimku byl podle ní pracovní poměr ukončen zároveň s ukončením výplaty nemocenské dávky. „Tímto způsobem tak pro sebe získali vyšší dávky nemocenského pojištění. Škoda, kterou svým jednáním způsobili, nebyla doposud přesně stanovena, ale přesáhne zcela jistě částku sto tisíc korun,“ doplnila policejní mluvčí.

Policisté se případem zabývají pro trestný čin podvodu. Partnerům hrozí až pět let vězení.

Dohledám vaše zmizelé peníze, nabídl seniorce z Prachaticka podvodník. Přišla o další

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám