Hlavní obsah

Podpálil sklep s bezdomovci, teď kvůli tomu stojí u soudu

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Před Krajským soudem v Ostravě v pondělí stanul 46letý bezdomovec Vladimír Krch, který 30. března podpálil únikové dveře ze sklepa šestipatrového obytného domu v Ostravě-Porubě, kde přespávali jiní dva muži.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovanému recidivistovi Vladimíru Krchovi hrozí za podpálení sklepa s bezdomovci až dvanáct let vězení.

Článek

Žhářským útokem se jim chtěl pomstít za to, že mu obsadili jeho brloh. Oba bezdomovci byli při útěku přes hořící dveře popáleni, obžalovanému nyní hrozí za pokus o těžkou újmu na zdraví až dvanáct let vězení.

Vladimír Krch byl v minulosti už několikrát ve výkonu trestu, mimo jiné kvůli drogám, krádežím a řízení pod vlivem alkoholu. Naposledy byl začátkem tohoto roku odsouzen k osmiměsíčnímu trestu za vydírání své bývalé manželky, které vyhrožoval zabitím za to, že mu odpírala kontakt s dítětem.

Nechtěl jsem nikomu ublížit. Chtěl jsem je jenom vylekat, aby odešli.
obžalovaný

V posledních letech žil jako bezdomovec a právě sklep domu na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě používal občas pro přespání. „Když zjistil, že mu sklep obsadili dva muži, nejprve žádal 200 korun za to, že jim sklep dříve ukázal. Když to odmítli, tak odešel, ale po nějaké době se vrátil a před dřevěnými dveřmi do sklepa zapálil pomocí papíru gumovou pneumatiku,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý.

Při útěku z hořícího sklepa utrpěl jeden z bezdomovců středně těžké popáleniny na nohou a na obličeji a musel být na tři týdny hospitalizován v nemocnici. Druhý muž byl popálen jen lehce.

„Tím, že obžalovaný založil požár na místě, které bylo jediným únikovým východem, si musel být vědom, že může způsobit daleko závažnější následky, než ke kterým nakonec došlo,“ dodal žalobce Dlouhý.

Sám se přihlásil na policii

Obžalovaný u soudu odmítl vypovídat, a tak soudce přečetl jeho výpověď z přípravného řízení u policie.

„Nechtěl jsem nikomu ublížit. Chtěl jsem je jenom vylekat, aby odešli. Myslel jsem si, že to bude jenom kouřit, nikoliv hořet,“ vypověděl Krch do policejního protokolu. Jako důkaz svého tvrzení uvedl skutečnost, že ihned po vzplanutí sklepa volal na tísňovou linku.

„Uvědomil jsem si, co by se mohlo stát,“ vysvětlil. Dodal, že asi po týdnu se přišel sám ke svému činu přiznat na obvodní oddělení policie.

U soudu měli v pondělí vypovídat také oba bezdomovci, soudu se ale nepodařilo ani jednomu z nich doručit obsílku. Pokračovat se bude i v úterý výslechy dalších svědků a znalců, pak bude hlavní líčení pravděpodobně odročeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám