Hlavní obsah

Podomní prodejci na severní Moravě lákají na e-aukce

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

„Dobrý den, neplatíte za elektřinu a plyn příliš? Ano? V tom případě pro vás mám vynikající zprávu! Už jste slyšel o elektronické aukci?“ Podobná slova slyšel před pár dny u svých dveří i pětačtyřicetiletý Jan Vrátný. Není zvyklý nakupovat cokoliv od podomních prodejců, přesto poslouchal dále. Zaujala jej zmínka o elektronické aukci.

Článek

„Něco jsem si k tomu zjišťoval, ale možnost podepsat smlouvu doma, jsem nezaznamenal. Proto mne to zajímalo,“ vysvětlil Jan. „Byla to ale bouda, chtěli jen, abych změnil dodavatele. Žádali vyúčtování a po mém odmítnutí následovaly hrozby. Dělám prý obrovskou chybu, protože ceny se budou zvedat a podobně. V tu chvíli jsem jim zavřel dveře před nosem,“ popsal vyučený elektrikář.

O podobných případech vědí i firmy, které pro obyvatele e-aukce pořádají. „Zaznamenali jsme několik případů, kdy se podomní prodejci vydávali za zástupce naší společnosti, nebo kdy obcházejí domácnosti s tím, že jsou vítězi e-aukce a přesvědčují k podpisu smluv,“ připustila Alice Mazurková ze společnosti eCENTRE, která nabízí lidem pomoc při hromadném nákupu elektřiny a plynu například na Ostravsku, Bruntálsku nebo nyní na Frýdecko-Místecku.

„Snažíme se lidi informovat o těchto případech a radíme jim, aby podomním obchodníkům nenaletěli. Pokud se někdo chce zařadit do aukce, musí se sám přihlásit u naší společnosti. Smlouvy pro zařazení do aukce se podepisují na centrále firmy, nebo na kontaktních místech. Taky je vhodné se na obecním úřadu informovat, zda v obci e-aukce probíhá,“ poradila Mazurková.

Smlouvy podepisujte jen na kontaktních místech

Zvýšenou aktivitu podomních prodejců v místech, kde se chystají elektronické aukce, zaznamenal také Martin Anders, ředitel bílovecké společnosti Marandis. Ta v těchto dnech pořádá e-aukci pro obyvatele Bohumína.

„Také my jsme už zaznamenali první případy, kdy se podomní prodejci vydávali za vítězného dodavatele z e-aukce a snažili se s lidmi podepsat nové smlouvy,“ upozornil Anders a dodal, že vzhledem k praktikám těchto lidí, kteří často mylně informují o svých nabídkách, cenách a dokonce se někdy vydávají za pracovníky či spolupracovníky renomovaných energetických firem, se to dalo předpokládat.

Obrana je podle něj snadná. „Pracovníci naší společnosti v žádném případě nenavštěvují občany doma. Veškeré podpisy smluv probíhají pouze na kontaktních místech na městských či obecních úřadech, popřípadě v naší kanceláři,“ doplnil Anders.

Možnou obranou proti podivným nabídkám je také zákaz podomního prodeje. V kraji platí například ve Frýdku-Místku, Bohumíně, Bílovci, Kopřivnici či Karviné. Naposledy přání obyvatel vyslyšel Příbor na Novojičínsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám