Hlavní obsah

Podnikatelé s mastí na křečové žíly chtěli podvést stovky lidí

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Rozsáhlý organizovaný podvod s mastí na křečové žíly, jehož oběťmi se měly stát stovky lidí, prověřuje ostravská policie. Lidé na různých předváděcích akcích nebo v hypermarketech koupili od dealerů firmy Streemsun mast s výtažkem z kaštanů za jednu korunu a podepsali smlouvu. Firma jim pak posílala faktury na téměř pět tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O případu v pátek informovala policie, která vyzývá zákazníky firmy, aby se jí přihlásili. Najaté hostesky a promotéři nabízeli na různých místech Ostravska, Karvinska, Frýdecko-Místecka, Olomoucka, Hranicka a Přerovska za korunu krém na křečové žíly s výtažkem kaštanu, a to zpravidla seniorům.

„Pod záminkou členství v klubu pak měli promotéři od zúčastněných osob získat identifikační údaje i podpis smlouvy nazvané Registrace členství v drogerijním klubu,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Kód za téměř pět tisíc

Lidem měli promotéři sdělit, že podpis slouží pouze k vykázání nákupu krému za korunu. Díky členství v uvedeném klubu pak měli mít možnost nakupovat obdobné krémy za zvýhodněnou cenu. Klienti přitom tvrdí, že kopii smlouvy nedostali.

„Lidé tudíž následně neměli mít možnost zjistit, že podpis smlouvy je zavazuje k povinnosti zaplacení aktivačního kódu, konkrétně částky ve výši 4 650 korun, a to ve lhůtě do třiceti dnů od uzavření smlouvy,“ dodala mluvčí.

Zatím osm stovek obětí podvodníků

Firma pak klientům posílala listinu s výzvou k zaplacení dluhu a hrozila, že v případě prodlení bude poplatek ještě vyšší. „V tuto chvíli registruje policejní komisař informace již k osmi stům poškozených, škoda na majetku by se v případě dokonání pohybovala ve výši nejméně 3 720 000 korun. Spisový materiál je již nyní značně obsáhlý, obsahuje tisíce listin,“ doplnila Holčáková.

Policie hledá další poškozené, ale i dealery, kteří pro firmu Streemsun pracovali, aby se přihlásili vyšetřovatelům. „Tyto osoby mohou kontaktovat policii na čísle 974 725 356,“ vyzývá mluvčí Holčáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám