Hlavní obsah

Podmínka za počmárání Karlova mostu neplatí, Němci půjdou znovu před soud

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případu počmárání Karlova mostu, ke kterému se přiznali dva turisté z Německa, došlo k obratu. Původně jim soud uložil ve zkráceném řízení podmínky, pokuty 100 tisíc korun a vyhostil je z Česka, na poslední chvíli se ale přihlásil s plnou mocí jejich německý obhájce, který nakonec proti rozhodnutí podal odpor. Obvodní soud pro Prahu 1 proto nařídil hlavní líčení.

Foto: Novinky

Příchod sprejerů k soudu (18. července 2019)

Článek

Sprejeři řádili na Karlově mostě v noci na 16. července. Němci ve věku 23 a 30 let na pilíř mezi Kampou a ulicí U Lužického semináře na Malé Straně nasprejovali nápis o rozměrech pětkrát dva metry. O dva dny později dostali u obvodního soudu podmínku.

Soud tehdy rozhodoval ve zkráceném řízení v neveřejném jednání, ve kterém se hlavně řešilo, jestli je soud pošle do vazby. Vzhledem k tomu, že počmárání významné kulturní památky nakonec přiznali a přijali trest, který odpovídal představě státního zástupce, odešli mladíci od soudu bez pout.

Soud potrestal muže, kteří posprejovali Karlův most v PrazeVideo: Novinky

Nyní je ale všechno jinak, usnesení již neplatí. „Došlo k poměrně zásadnímu obratu. Oba obvinění mají obhájce zvoleného na plnou moc, jde o německého obhájce s pobočkou v Praze,” sdělila v pondělí Novinkám mluvčí soudu Dana Šindelářová.

Advokát se přímo jednání neúčastnil a poslal soudu plnou moc do datové schránky právě v momentě, kdy probíhalo vazební zasedání. Soudkyně Pavla Hájková, která případ řešila, jednání dokončila a následně obhájci své rozhodnutí zaslala.

„Obhájce v zákonné lhůtě podal proti oběma trestním příkazům opravný prostředek (odpor), a věc bude proto projednána v hlavním líčení, které bylo nařízeno na 4. září 2019,” upřesnila mluvčí.

Karlův most - odstraněné graffitiVideo: Novinky

Policie momentálně řeší, kdo čmáranici o víkendu odstranil. Zmizela totiž přes noc před plánovaným zásahem památkářů, který měl trvat přes dva týdny. Ke smazání graffiti se nikdo nepřihlásil.

„Pokud jde o odstranění graffiti, pak tato otázka bude předmětem dokazování v hlavním líčení. Soud zatím neobdržel žádné sdělení o tom, kdo a jakým způsobem graffiti odstranil a na čí náklady. Důležitou otázkou bude rovněž zjištění, zda odstraněním nedošlo ke způsobení nějaké další škody, která by měla souvislost s uvedenou trestní věcí,” podotkla Šindelářová.

Reklama

Výběr článků

Načítám